BIH

Na računu „Plave vode“ uskoro 11 miliona eura

Što se tiče operativnosti kredita CEB-a, vrlo brzo očekujemo prihvatanje tog ugovora na Vijeću ministara BiH, rekao Granić

E. DRAGUNIĆ

3.2.2018

Dinamika realizacije projekta „Plava voda“, koji je vrijedan 22 miliona eura, a kojim bi pitkom vodom trebali biti snabdjeveni stanovnici Travnika, Viteza, Novog Travnika, Busovače i Zenice, odvija se prema planu. 

Formiranje tima

Kako nam je rekao Ernad Granić, direktor preduzeća Regionalni vodovod „Plava voda“ iz Travnika, trenutno se radi na proglašenju definitivne efektivnosti kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 11 miliona eura. To znači, kako je rekao, da se bukvalno privode kraju posljednje formalnosti prije prebacivanja novca na račun.  

- Potpisana su četiri najvažnija ugovora za ovaj kredit. Potrebno je još ispuniti nekoliko praktičnih preduvjeta, kao što su formiranje tima koji će provoditi projekt i realizacija određenih podugovora između FBiH, kantona, općina i komunalnih preduzeća, a to su sve formalne stvari. Trenutno radimo analitičku obradu tog zaduženja te kako će ono utjecati na cijenu vode - kazao je Granić. 

Međutim, novac od EBRD-a može se iskoristiti samo za gradnju. Prije toga potrebno je završiti posao eksproprijacije zemljišta na trasi budućeg vodovoda, za što će biti utrošen novac od kredita Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), također u iznosu od 11 miliona eura. 

Potpisivanje ugovora 

  - Što se tiče operativnosti kredita CEB-a, vrlo brzo očekujemo prihvatanje tog ugovora na Vijeću ministara BiH. Onda ide potpisivanje ugovora na državnom nivou. Za razliku od EBRD-a, novac od CEB-a trebao bi biti znatno brže operativan kad se ta procedura završi na državnom nivou - rekao je Granić. 
 

 Početak radova u septembru ili oktobru 

  Prema riječima Granića, sve općinske službe već se pripremaju za eksproprijaciju i one poslove koji se mogu obaviti bez tog novca.  
 

- Ako sve bude teklo prema planu, za dva-tri mjeseca počet ćemo s eksproprijacijom, a paralelno s tim objavit ćemo i tender za izbor izvođača radova koji će raditi na projektu. Ako sve bude prema planu, negdje u septembru ili oktobru mogli bismo imati izabranog izvođača i odmah možemo početi s radovima - rekao je Granić.


GRANIĆ: Potpisani ugovori

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.