BIH

Britanski "The Economist": BiH je na korak do autokratije

Najniža ocjena dodijeljena funkcioniranju vlasti

E. H.

2.2.2018

Bosna i Hercegovina zauzela je 101. poziciju od 167 država svijeta obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem „Indeks demokratije“, koje provodi ugledni britanski list „The Economist“.

Prema rezultatima analize, BiH je dobila ocjenu 4,87 od 10. Ova ocjena formirana je na osnovu niza procjena funkcioniranja različitih sfera društva. Za izborni proces BiH je dobila ocjenu 6,5, za funkcioniranje vlasti 2,93, političku participaciju 5, političku kulturu 3,75 i društvene slobode 6,18.

Nula na ljestvici označava krajnost autokratije, a deset slobodu demokratije. S konačnom ocjenom 4,87 naša država je svrstana u „hibridne režime“. Susjedne zemlje kotiraju bolje, jer su Hrvatska i Srbija svrstane u kategoriju „demokratije s manama“.

Naša država, kako pokazuje analiza, nazadovala je od 2006. do 2013. godine, kada smo bili u sredini ljestvice. Ipak, od 2014. do 2017. pomjerila se jedno mjesto unazad i samo je jedna pozicija dijeli od autoritativnog režima.

Prošle godine najbolje su ocijenjene Australija, SAD i zemlje Skandinavije, a od demokratije su, između ostalih, najudaljeniji Kongo, Čad, Centralnoafrička Republika, Sirija i Sjeverna Koreja.

Na nivou Nikaragve  

Bosna i Hercegovina u istoj je kategoriji s Turskom, Irakom, Ukrajinom, Nikaragvom, Nepalom, Mozambikom ili Bolivijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.