BIH

Crnadak: SEECP spaja dva glavna vanjskopolitička prioriteta BiH

Avaz.ba

5.9.2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je učestvovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je održan na marginama 12. bledskog strateškog foruma 2017 (Bled Strategic Forum 2017).

Ovakvi susreti uvijek ponude dosta dobrih inicijativa Ovakvi susreti uvijek ponude dosta dobrih inicijativa

Domaćin sastanka je bio zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec, a na sastanku je učestvovala i visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Glavne teme sastanka bile su načini intenziviranja saradnje u okviru ove regionalne inicijative, proces evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana, sigurnosna pitanja i pitanje izbora zemlje predsjedavajuće Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) za period od 1. jula 2018. godine.

Tokom svog obraćanja, ministar Crnadak je istakao veliki značaj Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi zbog činjenice da efikasno spaja dva glavna vanjskopolitička prioriteta Bosne i Hercegovine, članstvo u Evropskoj uniji i što bolju saradnju sa susjedima i u regionu.

Takođe, ministar je potvrdio kandidaturu Bosne i Hercegovine za predsjedavanje SEECP-om od 1. jula 2018. godine, izrazivši očekivanje da će se odluka o tome uskoro donijeti.

Ministar Crnadak je u Bledu danas učestvovao i na Prvoj konferenciji ministara vanjskih poslova Fonda za Zapadni Balkan (WBF), čime je i zvanično započeo rad ovog fonda, koji je jedan od konkretnih rezultata Berlinskog procesa.

Tokom popodneva, ministar će učestvovati na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog foruma, te će imati bilateralne susrete s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, ministarkom za evropske poslove Republike Francuske Nathalie Loiseau i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Hoyt Brian Yee-em, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.