BIH

Hoće li interesi SDA presuditi na Ustavnom sudu BiH?

Urbaninfo

6.7.2017

U posljednje vrijeme se mnogo spekuliše po kuloarima da će Ustavni sud BiH svojom odlukom osloboditi najokrutnijeg kriminalca u novijoj historiji naše zemlje, Zijada Turkovića, piše Urbaninfo. 

Mediji su već objavili takve informacije koje su izmakle kontroli saradnicima i licima bliskim Turkoviću, ali ostaje nepoznanica kako je moguće da pojedinci iz politike mogu imati toliki uticaj na najveći sudski autoritet u BiH. 

No, imajući u vidu činjenicu da su oba sudca iz reda bošnjačkog naroda nekadašnji visoko pozicionirani funkcioneri SDA, tačnije potpresjednici, sadašnje rukovodstvo ove stranke, a koje ima očigledan razlog za favoriziranje oslobađajuće odluke, očekuju od Mirsada Ćemana i Seade Palavrić da ispune ta očekivanja. 

Braća Čampara su kao najistureniji Izetbegovićevi ljudi zaduženi za medijske, sudsko – tužilačke, propagandne i druge vrste neophodnih kompromitiranja, zainteresirane za ovo jer Turković i njemu bliske osobe su glavni svjedoci svih Čamparinih zavjera od kako je postao državni tužilac. 

Podsjećamo da je Turkovićeva supruga Šejla bila u dugogodišnjoj ljubavnoj vezi sa Aljošom Čamparom. 

Da li će Ćeman i Palavrićka izdejstvovati ovakvu odluku ostaje da se vidi, naročito imajući u vidu špekulacije o Ćemanovoj ratnohuškačkoj ulozi tokom rata na tešanjskoj regiji, u vremenu napetosti između Hrvata i Bošnjaka kada je otvoreno zagovarao etničko čišćenje hrvatskog puka iz Pousorja, a o čemu navodno postoje i pisani dokumenti upućeni u centralu SDA u ratnom periodu. 

Možda je upravo time ucijenjen predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman, a ne treba zaboraviti da je u tom periodu načelnik ratne policije u Tešnju bio današnji zastupnik u Parlametnu BiH, Šemsudin Mehmedović, koji se smatra jednim od najvećih disidenata u SDA, piše Urbaninfo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.