LIGA NACIJA

"Zmajevi" u grotlu Bilinog Polja žele doći do pobjede: Mađarska mora pasti!

Neće igrati Demirović i Barišić. Svi želimo doprinijeti reprezentaciji bez obzira na vjeru i naciju, poručio je Katić

BiH: Imamo šansu da napravimo iskorak. N/FS BiH

prije 18 sati 3 minute

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u grotlu Bilinog Polja dočekuje selekciju Mađarske u 4. kolu Lige nacija.

„Zmajevi“ ovu utakmicu dočekuju nakon poprilično dobre i hrabre predstave protiv favorizirane Njemačke (1:2) dok su Mađari u odličnom raspoloženju poslije boda protiv Nizozemske (1:1). Dugo su i bili u prednosti, ali su se Nizozemci uspjeli spasiti poraza.

Ključna utakmica

Od početka se znalo da će BiH, ako želi ostati u elitnoj diviziji UEFA-inog takmičenja, morati biti bolja od Mađarske. Realnost je da su Njemačka i Nizozemska svjetske sile. Tačno je i da je Mađarska jedna jako dobra selekcija, ali ako i protiv koga možemo i moramo očekivati bod(ove), onda su to Mađari.

- Možda jeste ključna utakmica za naš međusobni duel i stanje na tabeli na kraju. To je dodatna motivacija da pokušamo da ostvarimo pobjedu. Radujemo se što imamo šansu da napravimo iskorak – rekao je Barbarez.

Barbarez neće moći računati na suspendirane Ermedina Demirovića i Adriana Leona Barišića, dok raduje vijest da je sve uredu sa Seadom Kolašincem. Ipak, ono što je možda i najveći problem i prepreka za Barbareza je što još nije raspolagao s kompletnim timom.

Uvijek je neko nedostajao, sada je to Dedić, a zbog toga su uvijek bili drugi momci u odbrani. Istakao je to i defanzivac Nikola Katić.

- Meni je bila peta utakmica sa petim različitim partnerom u odbrani – rekao je Katić koji je s Kolašincem, primjera radi, prvi put igrao protiv Njemačke.

Barbarez: Šta je spremio. N/FS BiH

Kult reprezentacije

Potom je naš defanzivac poslao sjajnu poruku o kultu reprezentacije, nešto na čemu se s posebnim naglaskom radi otkad su tu Barbarez, Spahić i ekipa.

- Svi su ovdje svojom voljom i željom. Za mene je apsurdno da se u 2024. godine dijele ljudi u ovoj državi na jednu ili drugu stranu. Mislim da smo svi tu da doprinesemo boljitku reprezentacije, ali i države. Nebitno odakle dolazimo i koje smo vjere ili nacije – poručio je Katić.

Nema sumnje da nas očekuje dobra utakmica, a ono što je sigurno je da će „Zmajevi“ dati posljednji atom snage da dođu do dobrog rezultata uz, naravno, veliku podršku s tribina. Meč na Bilinom Polju u Zenici počinje u 20.45 sati.

Šesti put s Mađarskom

Ovo će biti šesti međusobni susret BiH i Mađarske. Prvi je bio 1999. u prijateljskoj utakmici (1:1), dvije godine kasnije je bio identičan rezultat u novom prijateljskom meču. Potom smo s Mađarima igrali u kvalifikacijama za Euro 2008. – poraz od 1:3 i 1:0, te nedavni remi u Ligi nacija (0:0). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.