LIGA NACIJA

Na Bilino polje stiže Mađarska: Evo kako su "Zmajevi" u prošlosti izlazili s njima na kraj

Ovaj susret će biti vrlo vjerovatno odlučujući u borbi za opstanak u elitnoj diviziji

Detalj s posljednjeg susreta BiH i Mađarske. N/FS BiH

N. H.

prije 18 sati 56 minuta

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati dočekuje selekciju Mađarske u okviru 4. kola A divizije Lige nacija. 

Ovaj susret će biti vrlo vjerovatno odlučujući u borbi za opstanak u elitnoj diviziji, s obzirom da Mađari imaju dva boda, dok selekcija BiH ima samo jedan, a obje selekcije moraju igrati po još jedan susret protiv Nizozemske i Njemačke.

Ujedno će to biti i šesti susret ove dvije selekcije, a do sada je selekcija Mađarske odnijela pobjedu dva puta, dok smo tri puta odigrali neriješeno. 

Prvi susret je igran 10. marta 1999. godine, a riječ je o prijateljskom susretu igranom u Budimpešti. Utakmica je završena bez pobjednika (1:1), a za našu selekciju strijelac je bio Meho Kodro, dok nas je s klupe predvodio Faruk Hadžibegić. 

Malo manje od dvije godine kasnije, 28. februara 2011. godine, igrali smo prijateljsku utakmicu u Zenici. Ponovo je završena rezultatom 1:1, a za BiH je strijelac bio naš sadašnji selektor Sergej Barbarez. 

Naredna dva meča došla su u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. 

U oba susreta Mađari su bili bolji od naše selekcije. Prvo su nas u Zenici 6. septembra 2006. godine porazili 1:3. Tada nas je s klupe predvodio Blaž Slišković, dok je jedini strijelac bio Zvjezdan Misimović. 

Nešto više od godinu dana kasnije, 9. septembra 2007. godine, odigran je četvrti međusobni susret, a Mađarska je upisala novu pobjedu (1:0). 

Posljednj duel dvije reprezentacije igran je prije nešto više od mjesec dana, 10. septembra 2024. godine. 

Igran je u okviru Lige nacija, a konačni rezultat glasio je 0:0. 

"Zmajevi" od 20:45 sati večeras igraju na Bilinom polju i traže svoju prvu pobjedu protiv Mađarske u šestom duelu. Također, kao što je već napomenuto, ovaj susret je izrazito važan za naše reprezentativce, ako žele ostati u A diviziji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.