EVROPSKO PRVENSTVO

Nestvarno moćan tim: Najskupljih 11 Eura košta više od milijardu eura, u timu najviše Engleza

Prvenstvo Starog kontinenta igra se na deset stadiona

Englezi vrijede najviše. AP

14.6.2024

Brojimo sitno do petka, 14. juna, kada će svečano biti otvoreno 17. izdanje Evropskog prvenstva. Prvu utakmicu igraju reprezentacija domaćina Njemačke i Škotska.

Nema sumnje da nas očekuje sjajna zabava i fantastičan fudbal u deset dana. Na deset stadiona će se takmičiti najbolje ekipe Starog kontinenta.

Tri nedodirljive

Najvrednija ekipa Evrope je Engleska koja vrijedi oko 1,52 milijarde eura. Prati ih Francuska s 1,23, a još samo jedna selekcija vrijedi više od milijarde, a to je Portugal.

Jasno da su te tri ekipe dale najviše fudbalera u najskuplji sastav, a svoja mjesta našli su i jedan Španac, te reprezentativac Hrvatske. Radi se o Rodriju (120 miliona) te, naravno, Jošku Gvardiolu (75 miliona).

Najskupljih 11 na svojim pozicijama. TRANSFERMARKT

Englezi su dali četiri igrača. To su desni bek Trent Aleksander Arnold (Alexander-Arnold, 70 miliona) te veznjaci Deklan Rajs (Declan Rice, 120 miliona), Džud Belingem (Jude Bellingham, 180 miliona) i Fil Foden (Phil, 150 miliona).

Dva Francuza

U sastavu sačinjenom od najskupljih 11 na svojim pozicijama su tri fudbalera Portugala, i to golman Diogo Kosta (Costa, 40 miliona), defanzivac Ruben Dias (80 miliona) i napadač Rafael Leao (90 miliona). Francuze u ovom timu predstavljaju Kilijan Mbape (Kylian Mbappe, 180 miliona) i Vilijam Saliba (William, 80 miliona).

Kada je riječ o klubovima, najviše fudbalera u najskupljih 11 ima Mančester siti – Dias, Gvardiol, Rodri i Foden. Po dva imaju Real – Belingem i Mbape, te Arsenal – Saliba i Rajs. Čast Milana brani Leao, Liverpula Aleksander Arnold, dok je predstavnik Porta golman Diogo Kosta. Ukupno ovaj tim vrijedi više od milijardu, što je cifra od koje vam se sigurno zavrti u glavi.

"Nisu za odbaciti"

Ovo Evropsko prvenstvo bit će posljednje za brojne veterane. Govoreći o igračima koji su na zalasku karijera, najskuplji na ovom prvenstvu bit će Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Robert Levandovski (Lewandowski) koji vrijede po 15 miliona eura. 

Ronaldo i Levandovski: Najvredniji veterani. AP

Prati ih Luka Modrić s šest, Jan Somer (Yan Sommer) s pet, Manuel Nojer (Neuer) s četiri, Dušan Tadić, čija vrijednost je procijenjena na tri miliona...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.