KRAJ SAGE

Teška kazna za Hrvata: Zbog dopinga suspendovan na dvije godine

Mario Vušković proglašen krivim za korištenje dopinga i dobio je suspenziju na bavljenje fudbalom koja će trajati dvije godine

Vušković: Suspendovan na dvije godine zbog dopinga. Screenshot/Twitter

N. H.

30.3.2023

Mladi hrvatski fudbaler Mario Vušković proglašen je krivim za korištenje dopinga i dobio je suspenziju na bavljenje fudbalom koja će trajati dvije godine. Tu je kaznu potvrdio i HSV, klub za koji nastupa.

Ovaj 21-godišnji igrač je sredinom septembra prošle godine pao na doping-testu. Zabranjena supstanca pronađena u njegovom uzorku urina je eritropoetin, bio je pozitivan na EPO, odnosno krvni doping.

U pitanju je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što znači da njegova krva apsorbira više kisika u tijelu.

- Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a je s dovoljnom sigurnošću siguran da su analize A i B uzoraka igračevog urina pokazale prisutnost egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO-a. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a - rekao je Stefan Oberholc, predsjednik sportskog suda DFB-a.

Vušković je za mladu reprezentaciju Hrvatske odigrao 13 utakmica i postigao dva gola. Kazna će mu trajati do 14. novembra 2024. godine, što je manje od dvije godine, ali se u ovakvim postupcima, kao relativno olakšavajuća okolnost, uzima prvi dan suspenzije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.