PORTUGALSKI STRUČNJAK

Legendarni Žoze Murinjo danas slavi 60. rođendan

Jedini je trener koji je osvojio sva tri evropska takmičenja - Ligu prvaka, Evropa ligu i Konferencijsku ligu

Murinjo kroz godine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Nermin Hasanović

26.1.2023

Žoze Murinjo (Jose Mourinho) je rođen na današnji dan 1963. godine u Setubalu, a do danas je uspio napraviti jednu od najvećih trenerskih karijera u historiji fudbala.

Poslije skromne profesionalne karijere, sa samo 24 godine se oprostio i fokusirao na trenersku. Radio je prvo kao školski trener, a prekratnica u karijeri mu se desila dolaskom još jedne legende Bobija Robsona (Bobby Robson) u Sporting Lisabon.

Početak karijere

Robsonu je bio potreban trener koji dobro poznaje engleski jezik i sa sposobnošću da interpretira za njega igračima koji ne razumiju engleski jezik.

Murinjo je iskoristio tu priliku da sa Robsonom konstantno razgovara o taktici i planiranju treninga i tako napreduje čak i do pozicije asistenta. Murinjo je pratio Robsona i u Porto i u Barcelonu.

U Barceloni je postao omiljena ličnost, pa je i po odlasku Robsona iz Katalonije, on je ostao kao pomoćni trener. Tu je dočekao i Luija van Gala (Louis van Gaal) koji je bio opčinjen Murinjom. 

Van Gaal je u njemu vidio potencijal da bude više od običnog pomoćnika i pustio ga je da vodi Barcelonu na nekim utakmicama, zamijenivši im uloge.

Karijera u Portugalu

Murinjo je svoju karijeru kao glavni trener započeo u Benfici, ali se tu nije dugo zadržao. Zbog svađe pri biranju pomoćnih trenera, uprkos dobrim rezultatima, Murinjo biva otpušten. Nešto radi čega se predsjednik Benfike Azevedo u godinama poslije istinski kajao.

Već sljedeće sezone je preuzeo do tada relativno nepoznatu ekipu Uniao de Leiria sa kojom je stigao do historijskog četvrtog mjesta u ligi. To nije prošlo neopaženo i izabran je da preuzme kormilo Porta.

Sa Portom je zaista izbio u centar pažnje svih. Osvojio je dvije šampionske titule, jedan kup, Kup UEFA (današnja Liga Europe) i Ligu Šampiona kao krunu ovog dijela karijere.

Postaje "Specijalni"

Odlični rezultati u Portu su ga preporučili Romanu Abramoviču, koji ga je smatrao pravom osobom za početak njegovog projekta u Čelziju. 

Murinjo je stavio metu na svoja leđa već prvom press konferencijom kada je sebe nazvao „Specijalnim“ (Special One). U Čelziju je osvojio je osvojio dvije titule, jedan FA kup i dva liga kupa.

Poslije Čelzija prešao je u Inter sa kojim se ponovo popeo na krov Europe. Uspio je postići ono što je rijetko kome pošlo za rukom – osvojio je trostruku krunu u sezoni 2009/10. Dan danas kaže da mu je napuštanje Intera najteža stvar u karijeri, ali da se Real Madrid teško odbija.

Prekid dominacije Barcelone

U Real Madridu je doveden da prekine dominaciju još jednog trenera koji je u prethodnim godinama stvorio svoje ime – Pepa Guardiole i njegove Barcelone.

To mu je i pošlo za rukom, kada je izdominirao sezonu 2011-12 i na neki način i otjerao Guardiolu iz Barcelone. Murinjo se poslije titule zadržao još sezonu prije povratka u Čelzi.

U Čelziju se najviše osjećao kao kod kuće. Navijači su ga obožavali, vlasnik je bio spreman da otvori novčanik za sve njegove želje i imao je potpunu kontrolu nad biranjem pomoćnika i fudbalera, bez nekih pritisaka.

Sa "Plavcima" iz Londona je osvojio još jednu titulu, ali je u drugoj sezoni bio na jako lošem omjeru, te je otpušten sa pozicije glavnog trenera.

Suton karijere

Poslije Čelzija, Murinjo je do danas vodio Mančester Junajted sa kojim kaže da je zabilježio najveći uspjeh, iako je uz dva kupa Engleske i Ligu Evrope, završio tek na drugoj poziciji u ligi. Kroz godine je objasnio da je to zbog svih politika unutar kluba koje mu nisu dozvolile da uspije više od postignutog.

Vodio je i još jednu ekipu iz Londona – Totenhem, sa kojom nije uspio da osvoji nove trofeje.

Prvog jula 2021. godine je preuzeo Romu koju vodi i danas, a sa njima je uspio biti prvi osvajač Konferencijske lige, a u trenutnoj sezoni su u borbi za plasman u Ligu prvaka.

Murinjo je postao prvi trener u historiji koji je osvojio sva tri evropska takmičenja - Ligu prvaka, Evropa ligu i Konferencijsku ligu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.