HISTORIJSKI PODVIG

Grupa povrijeđenih, prestarih za ikakav uspjeh i jedan čarobnjak: Evo kako je Denver osvojio titulu NBA prvaka

Poslije 48 dugih godina Denver nagetsi su se popeli na krov NBA lige i podigli svoj prvi šampionski trofej

Nagetsi: Šampioni NBA lige. AP

13.6.2023

Košarkaši Denver nagetsa su u petoj utakmici velikog finala NBA lige pobijedili Majami hit rezultatom 94:89 i tako osvojili prvu titulu prvaka u svojoj 48 godina dugoj historiji. 

Nisu do nje došli lako. Često otpisani kao dobra ekipa samo za regularnu sezonu. Glavni igrač "ne igra odbranu" i čeka samo da završi ugovor težak 250 miliona dolara i odlazi u preranu penziju, ostatak ekipe, navodno, nije dovoljno dobar. Eh kako smo se svi zaigrali u proricanju sudbine. 

Jedna grupa je vjerovala. 

Džamal Marej (Jamal Murray), druga zvijezda ekipe, 2021. godine je pokidao prednje križne ligamente. Nije on odustao i još bitnije ekipa nije odustala od njega. 

Vjerovali su mu u povratak. Nije izgledao dobro po povratku, stara sumnja se uvukla u umove čelnika. Nisu povukli okidač, iako su imali nekoliko dobrih ponuda. 

Ni Majkl Porter Džunior (Michael Porter Junior) nije bolje započeo karijeru. Projektovan kao prvi izbor na draftu još kao srednjoškolac, prospekt od pet zvjezdica.

Sve do sezone na koledžu. Od svoje povrede leđa, koja je podrazumijevala tešku operaciju, oporavljao se duže od godinu. Vratio se i postao jedan od glavnih igrača. 

Šta tek reći o Eronu Gordonu (Aaron) koji je truhnuo godinama u Orlandu. Igrajući čisto za sopstvenu statistiku i nikakav timski uspjeh, a sada je postao glavni igrač odbrane u šampionskoj ekipi. 

Nikola Jokić je izabran kao 41. izbor na draftu 2014. godine. Najponosniji trenutak u karijeri nije niko na televiziji mogao biti, jer je bilo bitnije da se pusti reklama za jedan od lanaca brze hrane. Pokazao im je! Pokazao im je svima. Nećete da me gledate? Sad ću vas natjerati! 

Dvostruki MVP lige, konstatno izabran za Ol-star, kao i u najbolju petorku lige. Uvijek nipodaštavan od onih koji ga ne vole zbog svog nekonvencionalnog stila igre. 

Čarobnjak na košarkaškim terenima se još jednom ukazao i začarao nas sve. Sada je i šampion. 

U riječima legendarnog Kevina Garneta, nakon osvajanja titule 2008. godine: "Sve je moguće!" 

I jeste, stvarno jeste sve moguće. A vi Nagetsi, uživajte. Sada ste šampioni i niko vam to ne može oduzeti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.