90 SEKUNDI KLASE

Jokićev novi tripl-dabl, Denver kroz dramu stigao do polufinala Zapada

Jokić je generalno odigrao meč ispod očekivanja

Nikola Jokić. Printscreen

H. J. I.

26.4.2023

Čak i kada im loše ide, oni pobjeđuju. E, to je prava snaga Denvera koji je trijumfom nad Minesotom rezultatom stigao do 4:1 u seriji i plasmana u polufinale Zapadne Konferencije - 112:109!

I to mnogo teže nego što se očekivalo, nakon laganih 3:0 i prethodnog poraza tek poslije produžetka! Međutim, Vukovi su došli po brejk i malo im je falilo, pogotovo što su i domaći igrači, uključujući i Nikolu Jokića, imali loše procente šuta.

Ali, to je Jokićeva klasa - da ispuni svoje kolone i dođe do novog tripl-dabla, iako je generalno odigrao meč ispod očekivanja. Statistika kaže jedno: 28 poena, 17 skokova i 12 asistencija, dok će se svi oni koji su gledali meč složiti da to nije bila partija na MVP nivou.

Ne računajući posljednjih 90 sekundi, kada je Jokić preuzeo odgovornost i vezao sedam vezanih poena za vođstvo Denvera od 109:105. Tu je praktično i bio kraj Minesote, a Srbijanac je još jednom izrastao u heroja svog tima i tako anulirao sve ono što je bilo blijedo do tada.

Mada, na dvije i po sekunde do kraja, pri rezultatu 111:109, Jokić je promašio jedno slobodno bacanje. Na njegovu sreću, gosti nisu pogodili produžetak.

Džamal Marej je sa 35 poena bio najefikasniji u redovima Denvera. Brus Braun i Aron Gordon su dodali po 14, Kaldvel - Poup je imao 10, a Majkl Porter Džunior osam poena i 10 skokova.

Kod Minesote su se istakli Entoni Edvards sa 29 i Karl-Entoni Tauns sa 26 poena i 11 skokova, mada je ovaj prvi promašio taj šut za produžetak. Gober je imao 16 poena i 15 skokova.

Denver je meč otvorio kao da nisu željeli da pobijede. Već u 6. minuti rival je imao dvocifrenu prednost (15:5),a sve je ličilo na katastrofu kada je Minesota sredinom prve dionice povela sa 27:12.

U domaćem timu niko ništa nije mogao da ubaci, pa ni Jokić, da bi ruki Kristijan Braun pogodio trojku za 15:27 u veoma bitnom trenutku. Povuklo je to Nagetse koji su do kraja četvrtine smanjili na 22:29 - uz četiri poena Jokića.

Nije Srbijanac košgeterski bio raspoložen ni u drugoj dionici, ali zato jeste kada su u pitanju skokovi i asistencije. Imao je osam poena, osam uhvaćenih lopti i šest tačnih dodavanja na "velikom odmoru" u kom su Nagetsi konačno izjednačili tek u finišu (41:41), upravo poenima Jokića.

Imao je Denver i +1 na poluvremenu, da bi u nastavku krenula rezultatska klackalica. Sredinom treće četvrtine Jokić je pogodio važnu trojku, svoju treću, pri rezultatu 72:67 za Minesotu, a u 34. minuti je imao 16 poena i po devet skokova i asistencija.

Već dvije minute kasnije zabilježio je svoj osmi tripl-dabl u plej-ofu ikada i sada je samo na jednim zaostatka za Viltom Čemberlenom kada su u pitanju centri u NBA sa najvećim brojem u doigravanju.

Dodao je loptu Džamalu Mareju za 77:75 i na taj način stigao do 18 poena, 12 skokova i 10 asistencija. Ostavio ga je Majkl Meloun na klupi, malo da odmori na startu posljednje četvrtine, a egal Denvera i Minesote viđen je i poslije 40 minuta (86:86).

To je bio znak da se Jokić vrati u igru. Jeste promašio svoj prvi šut po povratku, ali je poslije njegove asistencije Majkl Porter Džunior ubacio trojku za 89:86. Zatim je i Brus Braun istrčao kontru za +5 (91:86).

Vratila se Minesota brzo, Tauns je ubacio svoj 20. poen za 93:92, ali je koševima Jokića i Gordona sa penala Denver ponovo otišao na +5 (97:92) na četiri minute do kraja.

Na kraju, uslijedila je drama u kojoj je Jokić upisao osam poena, a Nagetsi su sačuvali posljednji napad i sada čekaju boljeg iz duela Finiks - Los Anđeles Klipersi (3:1).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.