BOKSERSKI SPEKTAKL

Sve oči uprte su u London i grandiozni Vembli: Džošua i Duboa se večeras bore za naslov pred 80.000 navijača

Duboa brani titulu koje se odrekao Usik. Džošua nikad "gladniji“ za pobjedom

Džošua i Duboa: U ring bi trebali oko 23 sata. Platforma X

E. Ć.

prije 8 sati 44 minute

Danijel Duboa (Daniel Dubois, 26) i Entoni Džošua (Anthony Joshua, 34) u subotu će se boriti za titulu prvaka teške kategorije po IBF verziji. Okršaj britanskih boksera garantira spektakl na londonskom Vembliju pred oko 80.000 ljudi.

Podsjetimo, Duboa je u julu pobijedio hrvatskog boksera Filipa Hrgovića u borbi za privremenog prvaka. Ukrajinac Oleksandr Usik (Usyk) se odrekao te titule, zbog čega je Duboa postao neprikosnoveni prvak po IBF-u.

Udarati i glavom

No, ni Duboa sebe ne smatra prvakom, pa je najavio pobjedu protiv sunarodnjaka kako bi zasluženo digao pojas u zrak. Poručio je da će sve uraditi za pobjedu, pa ako treba "Džošuu udarati i glavom“.

Duboi će ovo biti 25. meč u karijeri (21-3), a prvi na Vembliju. S druge strane, Džošua je već tri puta boksovao na nacionalnom stadionu u Engleskoj. U svojoj karijeri je upisao 28 pobjeda i tri poraza, a ono što raduje njegove fanove, jeste da dugo nije bio „gladniji“ za pobjedom.

Prosto, dva poraza od Usika su ozbiljno uzdrmala Britanca koji želi srušiti Dubou i zakazati okršaj s boljim iz revanša "meča stoljeća“ Usika i Tajsona Fjurija (Tyson Fury). Dok i jedan i drugi najavljuju pobjede, bilo je zanimljivo vidjeti šta kažu bivši i aktuelni svjetski prvaci.

Proslavljeni Dejvid Hej (David Haye) vjeruje kako je ovo neki novi Džošua, te da bi ova trenutna verzija nokautirala onu staru u samo jednoj rundi.

Dejvid Hej. AP

- Ako se verzija Danijela Duboe koja je boksala protiv Filipa Hrgovića pojavi protiv Džošue ove subote i opet bude primala desnice cijelu večer, mislim da će se loše provesti – jasan je Hej.

Šta kažu prvaci

Svoju prognozu dao je i Tajson Fjuri. „Kralj cigana“ vjeruje kako će Duboa zadržati pojas i biti rival njemu ili Usiku. 

Svoje prognoze dao je i Usik. On, za razliku od Fjurija, više vjeruje Džošui.

- Po meni je favorit Entoni Džošua, ali ja sam jako loš u prognozama. Međutim, ipak ću reći Entoni Džošua – poručio je Usik.

Oleksandar Usik. Instagram

S Usikovom prognozom saglasan je Frensis Enganu (Francis Ngannou).

- Iako je Džošua izgubio protiv Usika dvaput, a Duboa je skoro nokautirao njega, mislim da će i dalje pobijediti Džošua – ističe Enganu.

Potpuno drugačije viđenje ima Zilej Zeng (Zhilei Zhang) koji vjeruje da će Duboa srušiti Džošuu i šokirati svijet.

- Gladan je, mlad, i ima tu vatru u sebi. Ima predivnu pobjedu nokautom nad Filipom Hrgovićem, tako da uistinu vjerujem u Dubou. Šokirat će svijet – poručio je Zeng.

Zilej Zeng. Platforma X

Većini je favorit Entoni Džošua, ali ovo je meč teške kategorije u kojoj je jedan pravi udarac dovoljan za pobjedu. Tako da sve prognoze mogu pasti u vodu kada jedan od njih primi čist udarac od ovog drugog.

Priredba na Vembliju je krenula u 17:00, a spektakl i okršaj Džošue i Duboe bi trebao početi nešto prije 23 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.