KRALJEVSKA PORODICA

Princ Džordž i Vilijam bit će razdvojeni zbog dugogodišnje tradicije

Pravila određuju živote svih članova, posebno prijestolonasljednika kojima je očuvanje monarhije osnovni cilj

Princ Džordž. Instagram

I. B.

13.7.2024

Princ Džordž (George) i princ Vilijam (William) sljedeći su u redu za englesko kraljevsko prijestolje, a time su opterećeni i brojnim pravilima. Za nekoliko godina Džordž neće smjeti putovati s ocem kako bi se izbjegla tragedija.

Kraljevska porodica puna je pravila koja se mnogima mogu činiti i smiješno. Pravila određuju živote svih članova kraljevske porodice, posebno prijestolonasljednika kojima je očuvanje monarhije osnovni cilj. 

Upravo zbog prijestolonasljedničke uloge princ Džordž suočen je s brojnim pravilima, a jedno uključuje i posebne odrednice za putovanja s njegovim ocem, princem Vilijamom.

Princ Vilijam. Instagram

Postoji važan kraljevski običaj kako bi se osigurala budućnost monarhije ograničavanjem toga ko može putovati zajedno u istom avionu, stoji u novinama uz objašnjenje da će prijestolonasljednik kada napuni 12 godina morati letjeti odvojeno od svih ostalih nasljednika.

Prema tome, za nekoliko godina Džordž neće smjeti putovati sa svojim ocem kako bi se izbjegla tragedija da monarhija izgubi jednog od nasljednika.

Ako bi cijela peteročlana obitelj zajedno putovala, postoji šansa da bi u slučaju nesreće monarhija izgubila prvog, drugog, trećeg i četvrtog u redu za britansko prijestolje, a kontinuitet monarhije bio bi ugrožen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.