HAKIRANJE TELEFONA

Princ Hari na sudu: Dokazi pokazuju da su novinari "Associateda" kriminalci

Optužio je na sudu Bakingemsku palaču da mu je zatajila informacije o hakiranju telefona

Princ Hari. AP

L. S. R.

29.3.2023

Britanski princ Hari (Harry) optužio je na sudu Bakingemsku palaču da mu je zatajila informacije o hakiranju telefona i rekao da mu je cilj razotkriti navodno zlodjelo "kriminalaca" iz tabloida zbog ljubavi prema svojoj zemlji. Hari i još šest osoba tuže "Associated Newspapers", izdavača "Daily Maila", zbog hakiranja telefona i drugih povreda privatnosti.

Kriminalci s novinarskim moćima

U saopćenju za medije, Hari je istaknuo da želi pozvati "Associated Newspapers" na odgovornost za "dobrobit svih".

 - Britanska javnost zaslužuje znati puni razmjer ovog zataškavanja i osjećam da je moja dužnost to razotkriti. Dokazi koje sam vidio pokazuju da su novinari "Associateda" kriminalci s novinarskim moćima, što bi trebalo brinuti svakoga od nas -  rekao je Hari.


Hari je rekao da je "jedva" bio svjestan hakiranja telefona 2005., kada se saznalo da su kraljevski dopisnik i privatni istražitelj koji je radio za ugašeni tabloid "News of the World", dio "News Group Newspapers" (NGN) Ruperta Mardoka (Murdoch), ciljali na telefone kraljevskih pomoćnika.

- Postao sam svjestan da imam tvrdnju koju mogu iznijeti protiv NGN-a 2018. Institucija mi je bez sumnje dugo vremena skrivala informacije o NGN-ovom hakiranju telefona - dodao je Hari u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.