AKO SAM ŽENA, NISAM KONJ

Glumica Ana Poznanović za „Avaz“: Mi, žene, zaprežne smo životinje

Ovo je moja priča, ja ne glumim

Ana Poznanović. Promo

Piše: L. S. R.

12.10.2022

Predstava "Ako sam žena, nisam konj" izazvala je veliki interes publike u Sarajevu, pa je tako organizator odlučio iznenaditi gledaoce još jednim terminom u Domu mladih, i to večeras u 18 sati, uz onaj ranije zakazani - u 20 sati. Već je dogovoreno i treće igranje 9. novembra.


Oduševljena sam

Urnebesnu komediju režirao je Jovan Ljubenović, a u njoj igra Ana Poznanović.

Ona u razgovoru za „Avaz“ priznaje da nije očekivala ovako veliki interes u bh. prijestonici.

- Oduševljena sam i dirnuta. Ne mogu vam opisati, toliko emocija imam. Hvala damama iz Sarajeva. Jedva čekam da se zajedno smijemo svojim ženskim mukama - govori Poznanović za „Avaz“.

Kažete damama. Očekuje li možda i muškarce u publici, da barem dođu u pratnji svojih dama?

- Ovdje u Srbiji, a vjerujem i u BiH, nisu nešto muškarci radi da idu i slušaju neku ženu kako im zvoca. Da se izrazim njihovim terminima. U Srbiji u publici bude maksimum pet muškaraca u cijeloj sali. I to obično pođe neki koji nije znao o čemu se radi.

 Zbog čega je to tako?

- Dešava se da žene dođu i jednom pogledaju, a onda dovedu muža da čuje i on, nadajući se da će nešto da nauči i da će nešto promijeniti. Ja pitam te žene: „Je li se nešto promijenilo?“, one jednoglasno kažu: „Ne.“

 Odakle ideja za naslov?

- Mi, žene, ovdje smo navikle da uvijek vučemo, da sebe uvijek stavljamo na posljednje mjesto, da nam je uvijek sve bitnije, i kuća, i muž, i djeca, od nas samih. Bez namjere da zvučim patetično, ali mi, žene, ovdje smo zaprežne životinje. Naučene smo da budemo jake, da šutimo, da se slažemo, da se smiješimo. Tako smo „istrenirane“ od malih nogu - nemoj da se svađaš, nemoj da zvocaš, nemoj da dižeš glas... Sve to zvuči mnogo ozbiljno kad ja pričam, ali zaista se na predstavi smijemo svemu tome.


Ana Poznanović. Promo

Ozbiljna tema

U svemu tome se, znači, krije gorka istina?

- Jeste, ovo je ozbiljna tema, nešto s čime se sve žene tokom života nose, ali u komičnoj izvedbi.

 Jeste li Vi u životu imali trenutaka o kojima pričate u predstavi?

- Ovo jeste moja priča, ništa ja ovdje ne glumim. Ovo je moja priča od nekog djevojaštva do ovog doba. Dosta je takvih iskustava, ali primijetila sam da se zaista mnogo žena prepoznaje u ovoj mojoj priči.


Smijemo se svojoj muci

Koliko je stara predstava?

- Tri godine, 2019. je imala premijeru. Ali nas je zadesila korona pa smo malo pauzirali. Protekle sezone smo dosta bili u Hrvatskoj, malo smo bili u Bosni, ovo je sada ozbiljnije. Imamo turneju kojoj se veoma radujem. Sve nas spaja naša ženska muka, pa hajde da joj se nasmijemo skupa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.