OBJAVIO KRATKI FILM

Mostarac Ajdin Sefer iz Los Anđelesa za "Avaz": U Holivudu ne možeš imati tanku kožu

Zahvalan na saradnji s Lejdi Gagom

Sefer: Čime god želiš da se baviš, ovdje možeš naći. Arhiv

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

10.5.2021

Mostarac Ajdin Sefer pažnju svjetske javnosti privukao je prije nekoliko godina pojavivši se u glavnoj ulozi spota G.U.Y. muzičke zvijezde Lejdi Gage (Lady Gaga). Sada, polako ali sigurno, gradi glumačku karijeru u Los Anđelesu, gdje živi i radi dugi niz godina, i Holivudu.

Mama i Hondica

Nedavno je objavljen kratki film "Puncture" u kojem Sefer glumi, ali je i jedan od producenata. Iz Los Anđelesa je govorio za „Avaz“ o ovom projektu, ali se dotakao i rodnog Mostara, saradnje s Lejdi Gagom, životu u tuđini...

- Film „Puncture“ prati malu grupu kriminalaca dok se pokušavaju izmigoljiti iz ruku lokalnog narkobosa i prijetnji meksičkog kartela. Kada Luis (Lewis), jedan od članova bande, prevari i ukrade punu torbu droge, Spenser (Spencer) i Logan, kojeg ja igram, moraju ploviti opasnim vodama zbog haosa koji je stvorio. Reditelj je Erik Bergamini - kazao nam je Sefer.

Dodaje kako mu je Bergamini predložio ideju za ovaj projekt još krajem 2019. godine, a da je nakon nekoliko mjeseci postao njihov glavni fokus.

- Poslije nekoliko revizija scenarija, imali smo finalni i krenula se planirati produkcija. Snimanje je dugo trajalo. Bilo je dana kada smo snimali po 16 sati. Cilj nam je da pretvorimo ovaj kratki u igrani film – otkrio nam je Sefer.

Sefer (drugi zdesna) s ostatkom ekipe filma „Pucture“. Privatna arhiva

Morao se odreći mnogo toga da bi danas bio tu gdje jeste. Prije svega, porodice i prijatelja.

- Odselio sam se 3.500 kilometara od familije i prijatelja. Iako sam daleko, čujem se s mamom i familijom svaki dan. Odem u posjetu nekoliko puta u godini. Morao sam se odreći osjetljivosti kad dođe do odbijanja za uloge. U ovoj industriji ne možeš imati tanku kožu, kao što kažu. Dobiješ toliko odbijenica prije nego što prvi put čuješ : „Da“. Navikneš da poslije svake audicije zaboraviš na prošlu i fokusiraš se na sljedeću – istakao je Sefer.

Prisjetio se svog prvog angažmana, koji je i utjecao da Mostarac odluči šta želi u životu.

Sefer: U Holivudu je karijera broj jedan mnogima. Arhiv

- Jedna od onih saradnji koja će zauvijek biti u sjećanju je kad sam snimao prvi put u Montrealu u Kanadi, 2012. godine. Tada sam još živio u Grand Rapidsu u Mičigenu gdje sam studirao i radio. To je bila moja prva glavna uloga u reklami i svi su pokazali toliko poštovanja da sam bio bez riječi. Dočekali su me s limuzinom, imao sam šofera, asistenta, od klijenta kreditnu karticu za sve troškove, smještaj... Kada sam se vratio nazad za Ameriku, nema ni limuzine, ni penthousea, ni asistenta, čeka mama u Hondici. To nikad neću zaboraviti, tu promjenu i taj osjećaj. Taj posao mi je promijenio cilj života – iskren je bio Ajdin.

Bez žurbe

Ono što mu se tamo najviše sviđa su mogućnosti i vrijeme.

- Nikad ne znaš koga ćeš upoznati na audiciji, treningu ili raznim događajima. Čime god želiš da se baviš, ovdje možeš naći. Mislim da vrijeme igra veliku ulogu kod raspoloženja osoba. Kod nas je pretežno uvijek lijepo vrijeme, pa stalno viđaš ljude u pokretu. A kada vidiš ostale da se trude, to ti daje motivaciju. Nešto drugačije je da se ovdje ne žuri s brakom. Ovdje svi dođu da postignu nešto. Na dosta mjesta u svijetu završiš školu, fakultet, nađeš posao, oženiš se, dobiješ djecu...

Ovdje je karijera broj jedan mnogima – kazao je Sefer.

Saradnja s Lejdi Gagom otvorila mu je mnoga vrata.

- Zahvalan sam za tu saradnju i to je nešto što će mi zauvijek biti posebno. To je bilo prije šest ili sedam godina i dosta sam drugih saradnji imao poslije toga, ali izgleda da se uvijek nekako vrati na ovu – istakao je Sefer.

Domovina mi uvijek nedostaje

Ajdin Sefer će u rodni Mostar doći čim uvjeti zbog pandemije koronavirusa to dozvole.

- Mislio sam prošle godine naljeto doći, ali evo gdje se nalazimo s trenutnom situacijom. Mislim da ni ove godine neću moći. Uvijek mi domovina nedostaje. Naš narod, muzika, zrak i, naravno, hrana – kazao je Sefer.

Sefer: Cilj je da „Puncture“ pretvorimo u igrani film. Arhiv

Težak uspjeh

Sefer je kazao kako se trudio da završi fakultet što prije, skoro tri godine škole završio je za godinu. Uz strog raspored škola, posao i trening. Kazao je da je znao spavati i samo dva sata dnevno.

- Nije lako uspjeti u Los Anđelesu. Kad shvatiš da su svi ti vrhunski glumci, producenti, reditelji došli u Los Anđeles, koji je centar „entertainmenta“. Takmičiš se s najboljim u svijetu u svojoj kategoriji. Čak i kad sam živio u Mičigenu, znao sam otići na kastinge i takmičio se s možda 20-ak momaka i šanse su ti vrlo dobre. A onda dođeš u Holivud, takmičiš se s 1.000 momaka – kazao je Sefer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.