INTERVJU

Legendarni Srećko Šojić za "Dnevni avaz": Nisam nikada pomislio da mi je ona velika zemlja toliko značila

Problematika regiona karakteristi~na je za scenarije filmova o Divljem zapadu

Razgovarala: Nerma Ajnadžić

29.11.2019

Gutović: Izbor za humor mi je sve više skučen. Arhiv

Milan Lane Gutović (73) zabrinuo je fanove kada mu je nedavno pozlilo tokom izvođenja predstave “Obično veče” u beogradskoj “Akademiji 28”. Srećom, nije bilo ništa strašno, a malo nakon toga glumačkom velikanu i komičaru odato je priznanje nagradom “Zlatni ćuran” za životno djelo na Festivalu “Dani komedije” u Jagodini.

Vječita bitanga

Popularnog Laneta i danas uglavnom poistovjećuju sa Srećkom Šojićem iz “Tesne kože”, likom koji se na filmskom i TV platnu pojavio prije skoro četiri decenije, a koji i dalje živi. Gledaoci i danas citiraju Šojića, tu vječitu bitangu, kako ga je jednom prilikom i sam Lane opisao.

Za “Dnevni avaz”, Lane je iz Beograda govorio o nagradama, ali i zdravlju te njegovoj vezi sa Sarajevom. Naravno, u svom šaljivom maniru.

- Odgovoran sam samo za svoj posao koji sam godinama radio što sam bolje umio. Ukoliko oni koji su zaduženi za procjenjivanje smatraju da sam svojim radom bio iznad drugih, ja se slažem i uživam u njihovim pohvalama, ali ističem da za njihovu procjenu ne odgovaram – govori Gutović.

Koliko uopće nagrade znače danas u odnosu na nekada?

- Nagrade služe da bi se rad pojedinca istakao i postao uzor generacijama koje dolaze. To su značile i prije i sada. Kada bi ova nagrada podrazumijevala ogroman novac koji bi mi obezbijedio udoban život na dalje, mogao bih o njoj duže da govorim. Ovako smatram da je ovoliko dovoljno.

Kao ostvarenog komičara, koji je toliko postigao tokom karijere, šta Vas danas može nasmijati? 

- Izbor mi je sve više skučen, jer mi se i horizonti sužavaju. Nisam nikada pomislio da mi je ona velika zemlja toliko značila. Sada se smijem gledajući prijenose iz skupštine što se može podvesti pod izvitopereni smisao za humor.

Nedavno Vam je pozlilo tokom igranja predstave. Kako se sada osjećate? 

- Ovaj intervju je dokaz da sam sada dobro.

A koliko uopće brinete o zdravlju? 

- Ne brinem nikako jer ne znam kako se to radi. To znaju samo ljekari. Mislim da je to pitanje prije za njih nego za mene.

Pokojni Monteno

Pratite li dešavanja u regionu? 

- Uglavnom se površno informišem o zbivanjima u Srbiji, ali ne pratim dešavanja u regionu. Ali, mada nisam informisan, ipak slutim da sva dešavanja i tamo i u Srbiji imaju istu problematiku karakterističnu za scenarije filmova o Divljem zapadu.

Kakva je konekcija između Vas i Sarajeva?

- Ne pamtim zbog čega i kada sam počeo da se osjećam prijatno u Sarajevu. Možda su tom osjećanju doprinijeli pokojni Kemal Monteno i mnoge drage osobe koje su iz Sarajeva.

Dolazim 16. decembra

Bili ste prije otprilike godinu dana u Sarajevu na zatvaranju festivala “Dani Jurislava Korenića”. Kada Vas opet možemo očekivati? 

- Begradsko dramsko pozorište igra 16. decembra novu predstavu “Sumrak bogova”. U toj predstavi igram i ja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.