PLAVA KRV

Ceremonija krunisanja u carskoj palači u Japanu: Svjetske princeze i kraljice pobjegle iz bajke

Kraljica Leticija je za ovu priliku izabrala predivnu svečanu haljinu koja podsjeća na tradicionalni japanski stil odijevanja

Piše: L. K. P. / Avaz.ba

28.10.2019

Španski kralj Filip i kraljica Leticija - Avaz
Danska princeza Meri - Avaz
Jetsun i Džigme: Kraljica i kralj Butana - Avaz
Švedska princeza Viktorija došla u pratnji oca kralja Karla Gustava - Avaz
Kraljica Belgije Matilda i kralj Filip - Avaz

Novi japanski car preuzeo je zvanično tron u carskoj palači u Japanu. Ceremonija krunisanja Naruhita, kao 126. cara u najstarijoj nasljednoj svjetskoj monarhiji, predstavlja vrhunac rituala predaje prijestolja pošto je njegov otac Akihito abdicirao u maju.

Zlato i svila

Ceremonija služi da monarhija održi podršku javnosti i očuva japansku kulturnu baštinu. Nakon što je car pročitao proglas, japanski premijer Šinzo Abe čestitao mu je uz tradicionalni povik „Banzai”, što znači „Živio car”.

Oko 2.000 gostiju, uključujući i strane državnike, bilo je pozvano na krunisanje novog japanskog cara.

Uz brojne zvanice prisustvovale su i brojne svjetske princeze i kraljice.

Buduće kraljice, danska princeza Meri (Mary) i švedska princeza Viktorija (Victoria), uz špansku kraljicu Leticiju (Letizia) i holandsku kraljicu Maksimu (Maxima), na svečanoj ceremoniji u Japanu osvanule su u raskošnim, dugim haljinama. Sve je bilo u zlatu, svili i kadifi.

Vrlo su zanimljiviji bili i efektni ukrasi na glavi, uz neizostavne broševe i dijamantni nakit.

Cvjetni motiv

Kraljica Leticija je za ovu priliku izabrala predivnu svečanu haljinu koja podsjeća na tradicionalni japanski stil odijevanja. Svijetlozelenu haljinu, bogato ukrašenu cvjetnim motivima, upotpunila je širokim pojasom i luksuznim nakitom. Nakon serije modnih promašaja, ponovo je oduševila izborom haljine.

Nedavno je šokirala javnost pojavivši se u tijesnim kožnim helankama, koje su, naravno, ocijenjene kao neprimjeren komad za jednu kraljicu, da bi već nakon nekoliko dana otišla korak dalje i pojavila se u tijesnom topu sa perjem, koji je otkrio njena gola mišićava leđa, što su mnogi odmah ocijenili kao potpuno degutantno za damu na njenom položaju.

Ceremoniji su prisustvovali i kralj i kraljica Butana, Džigme i Jetsun. Oni su došli odjeveni u svojoj tradicionalnoj nošnji.

Naruhito i Masako

Naruhito je postao car, a njegova supruga Masako carica na kratkoj ceremoniji 1. maja. Prošle sedmice obavljen je “Sokui no rei”, mnogo duži ritual.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.