PROFESIONALCI

Dejan Kukrić u žiriju za Emi nagradu

Okupiti će se oko hiljadu najznačajnijih osoba s televizije, zabave i medija iz cijelog svijeta

Dejan Kukrić bit će član žirija najprestižnije svjetske televizijske nagrade. Arhiv

Avaz.ba

15.5.2019

Dejan Kukrić, poznati urednik i voditelj, bit će član žirija najprestižnije svjetske televizijske nagrade "International Emmy® Awards 2019", koje će biti dodijeljene 25. novembra u Njujorku na završnoj gala ceremoniji, na kojoj će se okupiti oko hiljadu najznačajnijih osoba s televizije, zabave i medija iz cijelog svijeta.  

Prve međunarodne nagrade Emi dodijeljene su 1973. godine i otad predstavljaju najznačajnije profesionalno priznanje na svijetu, koje prepoznaje izvrsnost televizijskih programa produciranih van SAD. Nagrada Emi dodjeljuje se u 20 različitih kategorija, poput najboljih komedija, dramskih serija, TV filmova, dokumentarnih i zabavnih programa, a Dejan Kukrić će biti u žiriju koji će ove godine dodijeliti nagrade u kategoriji televizijskih umjetničkih programa (Arts Programming).

- Vrlo sam počastvovan pozivom Međunarodne akademije televizijskih umjetnosti i nauka (The International Academy of Television Arts & Sciences) da budem u žiriju 47. Emi nagrade. Kada organizacija koja u više od 60 zemalja svijeta okuplja stručnjake iz svih sektora televizijske industrije prepozna vaš dugogodišnji rad u evropskim medijskim okvirima, to doživljavam kao još jedan svoj veliki profesionalni uspjeh, ali i priznanje mojoj kući RTVFBiH. Nominirani programi u ovoj kategoriji prava su inspiracija za sve nas u industriji i za publiku širom svijeta. Bit će velika odgovornost i doista nimalo jednostavno izabrati najboljeg - kazao je Kukrić.

Dejan Kukrić je već 20 godina u medijima gdje radi kao odgovorni urednik, izvršni producent i televizijski reditelj. Godinama je bio jedan od zaštitnih lica javnog RTV servisa BiH i najdugovječniji komentator i šef delegacije BiH na "Pjesmi Evrovizije" te član Referentne grupe EBU. Bio je izvršni producent veličanstvenog koncerta Bečke filharmonije iz sarajevske Vijećnice koji je u direktnom prijenosu gledalo skoro osam miliona ljudi u više od 30 zemalja svijeta. Kao specijalista za režiju programa uživo, za televiziju je režirao brojne direktne prenose, koncerte pop i rok muzike, klasične muzike, opere i značajne kulturne događaje, poput TV prijenosa gala otvaranja retrospektivne izložbe Mersada Berbera iz sarajevske Vijećnice. Programi koje je potpisao kao TV reditelj uključuju koncerte Zagrebačke i Sarajevske filharmonije, Sarajevske opere, Orkestra Milanske skale, kao i koncertne spektakle velikih regionalnih muzičkih zvijezda poput Zdravka Čolića, Amire Medunjanin, Dine Merlina, Parnog valjka, Željka Joksimović, Marije Šerifović itd. 

Bio je član žirija, a zatim i predsjednik internacionalnog žirija najzačajnije evropske televizijske nagrade "Rose d’Or" (Zlatna ruža Montrea) u kategorijama TV Entertainment i Sitcom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.