SPEKTAKL

Pola Bijele tabije već rezervirano

Od 4. juna u slobodnoj prodaji 600 ulaznica

Bregović: Svjetski muzičar. Arhiv

Piše: Larisa SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

13.5.2019

Dok Goran Bregović na turneji po Australiji izvodi svoj koncertni program “Tri pisma iz Sarajeva”, u njegovom rodnom gradu zahuktavaju se pripreme za spektakl na Bijeloj tabiji, koji je zakazan za 24. avgust.

Ograničen kapacitet

Bit će to kruna svjetske turneje, koja je počela u Parizu i traje već nekoliko godina, a koja preko Londona, Praga, Meksiko Sitija i drugih svjetskih metropola, stiže u bh. prijestonicu. Bregović je insistirao na tome da se turneja okonča u Sarajevu.

A kad posvetu svom gradu izvodi jedini muzičar sa prostora bivše Jugoslavije koji je ostvario svjetsku karijeru, i to samo nekoliko kilometara od mjesta na kojem je rođen, to je prvorazredni muzički događaj.

Kako doznajemo, ulaznice će biti puštene u prodaju 4. juna, a u slobodnoj prodaji bit će ih tek 500-600.

Kapacitet Bijele tabije je ograničen na skoro 1.200 mjesta, a veći dio je već rezerviran. Gradska uprava pozvala je 40 gradonačelnika iz regiona i šire, diplomatski kor je, također, osigurao mjesta, a gosti iz cijelog svijeta najavili su dolazak.

Tri dana prije koncerta, 21. avgusta, u okviru Sarajevo Film Festivala (SFF) bit će prikazan film “Tri pisma iz Sarajeva”, čiji scenarij i režiju potpisuje Brega.

Ostvarenje otkriva kako je nastao ovaj sjajni album, iz kojih pobuda i na koji način ga je Brega napravio.

Najbolja adresa

- Ako misliš o Sarajevu kao metafori, onda je Sarajevo najbolja adresa odakle bi čovjek mogao poslati ta pisma – izjavio je svojevremeno Brega za “Dnevni avaz”.

’Sydney Morning Herald’: Jedan od najboljih

Brega je izuzetno cijenjen u cijelom svijetu. Počasni je građanin Buenos Ajresa, Atine, Praga, Tirane, počasni je doktor Univerziteta u engleskom Šefildu, francuske vlasti odlikovale su ga Ordenom viteza umjetnosti, bio je u konkurenciji za nominaciju za prestižnu muzičku nagradu Gremi... 

Tako su u Australiji sretni što ponovo imaju priliku da ugoste ovog muzičara, a najavljuju ga recenzijom novinara uglednog “Sydney Morning Heralda” od prije nekoliko godina: “Divlja, magična noć i jedan od najboljih koncerata na kojem sam ikad bio…”

Svirat će više od 100 muzičara

Sređivanje Bijele tabije već je počelo. Čisti se prostor, uklanjaju se grafiti, a firma iz Mađarske napravit će na ovom historijskom mjestu amfiteatarsku postavku.

Bregovića će na Bijeloj tabiji pratiti više od stotinu muzičara. Uz 35 članova njegovog Orkestra za svadbe i sahrane, svirat će i 68 muzičara Sarajevske filharmonije.

Očekuje se i dolazak muzičara koji su učestvovali u realizaciji albuma “Tri pisma iz Sarajeva”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.