ŠIROKI BRIJEG

Drugi dan 25. MFF-a: Jaka konkurencija, druženje s Mandichem i Popovićem

Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata, rekao je Popović uoči projekcije

Sa događaja. MFF

FENA

prije 5 sati 57 minuta

Uz snažan program u konkurenciji, kao i kratke dokumentarce iz programa ''U fokusu'', drugi dan Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu obilježilo je druženje s Tonyem Mandichem i Dimitrijem Popovićem.

U jutarnjim satima poznati hrvatski i crnogorski slikar i pisac posjetio je Akademiju likovnih umjetnosti i družio se sa studentima, dok je u večernjim satima u dvorani kina Borak prikazan njegov film „Oreol mikrokozma“.

Film je inspiriran djelima istaknutog crnogorskog pjesnika i vladike Petra II. Petrovića Njegoša, povodom 210. godišnjice njegova rođenja, nudeći suvremeno čitanje i interpretaciju njegovog književnog opusa.

- Fokus je ne samo na mističnim, religijskim i filozofskim aspektima Njegoševog djela, već i na fenomenu erotizma koji je neophodan za potpunije razumijevanje Njegoševog stvaralaštva. Film predstavlja simbiozu različitih umjetničkih formi i talenata - rekao je Popović uoči projekcije.

U prostorijama Narodne knjižnice velik broj ljubitelja rock 'n' roll glazbe okupio se kako bi čuli Tonyja Mandicha, čovjeka koji je punih 30 godina bio potpredsjednik diskografske kuće Atlantic Records i koji je surađivao s najvećim pop-rock zvijezdama.

Mandich je održao predavanje o utjecaju glazbe na filmsku industriju podijelivši s prisutnima neke od zanimljivih anegdota koje su mu obilježile karijeru.

- Prvi put sam u Širokom Brijegu, a zanimljivost je da je moj otac davnih 1930-tih upravo ovdje pohađao Franjevačku gimnaziju. Velika je stvar za ovaj grad i Hercegovinu jedan ovakav festival i jako sam sretan što su me organizatori pozvali - rekao je Mandich.

Program MFF-a nastavlja se u petak u prostorijama širokobriješke Narodne knjižnice, gdje će viša kustosica i povjesničarka Dejana Drobnjak predstaviti Zavičajni muzej Pljevlja iz Crne Gore, te će biti prikazan i film "Putevima Homo sapiensa" redatelja Ozrena Zogovića.

U natjecateljskom programu bit će prikazan film španjolskog redatelja Albe Bresolija Alibercha „Dobar znak“ te film talijanskog redatelja Giulia Mastromaura „Bangarang“.

Isti dan obilježit će i filmovi iz programa „Domaćih autora“ u kojem MFF prikazuje emotivnu priču koja prati život novinara Hassana Haidara Diaba, nastalu u režiji Roberta Bubala, naziva „Hassanovi ratovi“.

Projekcija ovog filma uslijedit će nakon proglašenja najboljih filmova 25. MFF-a te dodjele nagrada.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u tri kategorije - najbolji dugometražni film, najbolji kratki film te nagrada 'Best Camera' s potpisom Asocijacije snimateljica i snimatelja u BiH, dok tradicionalno jednu nagradu svojim glasovima dodjeljuje i publika.

Festival će biti zatvoren u subotu 12. listopada projekcijom igranog filma Kristijana Milića „Božji gnjev“, priopćili su organizatori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.