ŠIROKI BRIJEG

Otvoreno 25. izdanje Mediteran Film Festivala dokumentarnim filmom "Izbor za miss zatvora"

Tradicionalno su ovaj festival pjesmom otvarala djeca, no zbog tragedije koja je pogodila Jablanicu i druge dijelove BiH, pjesma je ovaj put izostala

Direktor MFF-a Tomislav Topić. MFF

Dž. V.

jučer

Projekcijom dokumentarnog filma ''Izbor za miss zatvora'', redatelja Srđana Šarenca otvoreno je sinoć 25. izdanje Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu.

U 25 godina kroz program festivala prošlo preko 150 članova žirija iz cijelog Mediterana, te oko desetak hiljada gostiju iz filmskog svijeta.

- Educirali smo preko 200 djece na našim radionicama od kojih su neki već završili Akademiju dramskih umjetnosti, pa se danas bave raznim filmskim zanimanjima. Uz produkcijsku kuću "Kadar" proizveli smo tridesetak filmova koji se uredno vrte na festivalima i vjerojatno ste ih gledali na televizijama. Uvijek smo radili na programu prikazivanja filmova, edukaciji i proizvodnji - rekao je Topić i dodao kako je i ovaj put velik broj gostiju posjetio Široki Brijeg.

Odali počast

Tradicionalno su ovaj festival pjesmom otvarala djeca, no zbog tragedije koja je pogodila Jablanicu i druge dijelove BiH, pjesma je ovaj put izostala. Djeca su svojim naklonom odala počast obiteljima stradalih i svim žrtvama poplava koje su se dogodile na ovom području.

Producent festivala Robert Bubalo pozdravljajući prisutne nije želio isticati nikoga, navodeći kako je svatko od prisutnih zapravo jedna jaka karika u ovom lancu koji se zove Mediteran Film Festival.

- Sve vas na isti način primamo i na isti način volimo. Otvorili smo jednu prekrasnu priču ovdje, i doći će neke nove generacije koje imaju potencijala da ovo nastave, unesu novu energiju i da ovaj festival bude još bolji - kazao je Bubalo.

Repertoar Festivala 

Prikazan je i kratki film ''Čovjek koji nije mogao šutjeti'', redatelja Nebojše Slijepčevića, a koji je na filmskom festivalu u Kanu (Cannes) nagrađen Zlatnom palmom, dok je za danas na rasporedu dokumentarni film Dimitrija Popovića ''Oreol mikrokozma''. 

U petak, 11. oktobra u prostorijama širokobriješke Narodne knjižnice viša kustosica i povjesničarka Dejana Drobnjak predstavit će Zavičajni muzej Pljevlja iz Crne Gore, te će biti prikazan i film "Putevima Homo sapiensa", redatelja Ozrena Zogovića. 

U ovom programu je i kratki film ''Sportom do inkluzije'', redatelja Franje Lovrića, ''Zaboravljene stanice'' Zdenka Jurilja, te dokumentarac ''O ljudima i šumama'', Josipa Mlakića.

Posljedni festivalski dan, u jutarnjoj projekciji programa MFF Fora, bit će prikazan nagrađivani animirani film ''Cvrčak i mravica'', hrvatskog redatelja Luke Rukavine, te kratki filmovi nastali na dječjem kampu ''Zelenkapica'' kao i film nastao u sklopu kreativne ljetne radionice ''Zabavator''. Ovaj dan na programu je i dokumentarac Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata ''Priče iz logora IV. Osnovna škola''.

Dodjela nagrada

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u tri kategorije, odabir najboljeg dugometražnog filma, najboljeg kratkog filma te nagradu "Best Camera" s potpisom Asocijacije snimateljica i snimatelja u BiH. Pored deveteročlanog žirija, koji će u petak 11. oktobra, izabrati pobjednike 25. Mediteran Film Festivala tradicionalno nagradu svojim glasovima dodjeljuje i publika.

Festival biti zatvoren u subotu 12. oktobra projekcijom igranog filma Kristijana Milića ''Božji gnjev''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.