NA ZADOVOLJSTVO KORISNIKA

Promjena pravila za streaming aplikacije: Pretplate se sada mogu jednostavno otkazati jednim klikom

Brojni korisnici su se godinama žalili da preduzeća često komplikuju postupak otkazivanja

Otkazivanje postalo mnogo lakše. Platforma X

N. H.

prije 15 sati 16 minuta

Federalna trgovinska komisija (FTC) u Sjedinjenim Američkim Državama uvela je novo pravilo pod nazivom „klik za otkazivanje“, s ciljem da potrošačima olakša raskidanje pretplata. Ova regulativa obuhvata sve usluge, od teretana do striming servisa, i nalaže da proces otkazivanja bude jednako jednostavan kao i proces prijavljivanja.

Brojni korisnici su se godinama žalili da preduzeća često komplikuju postupak otkazivanja, koristeći složene online procedure, skrivena dugmad ili dodatne korake koji otežavaju raskidanje pretplata. Novi propisi FTC-a stavljaju tačku na ovu praksu i uvode pravilo da se pretplata mora otkazati brzo i jednostavno, što sprečava frustracije kod korisnika.

Također, kompanije su sada u obavezi da unaprijed jasno objasne uslove pretplate, čime se izbjegavaju neprijatna iznenađenja u vezi sa skrivenim troškovima ili naplatama koje potrošači nisu očekivali.

Za korisnike, ovo znači veću zaštitu i transparentnost. Oni će lakše upravljati svojim pretplatama, bez rizika od automatskih produženja ili dodatnih troškova koje nisu željeli. Pravilo „klik za otkazivanje“ predstavlja korak naprijed u borbi protiv nepoštenih poslovnih praksi i omogućava potrošačima veću kontrolu nad njihovim finansijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.