ULTRA

Ovaj dron može danima letjeti bez punjenja: Prenosi teret težine do 181 kilogram

Već obavlja leteće misije na Bliskom istoku

ULTRA dron. X (Twitter)

E. Ag.

8.7.2024

Američko ratno vazduhoplovstvo sve je bliže ostvarenju svoje vizije niskobudžetnih dronova za nadzor s autonomnim dronom koji može da leti duže od tri dana uzastopno. I već obavlja leteće misije na Bliskom istoku.

Ultra Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft, ili skraćeno ULTRA, vršila je operacije u sjenci sve dok američka Centralna komanda u maju nehotice nije otkrila da je dron upotrijebljen na Bliskom istoku tako što je objavila njegove slike u vazduhoplovnoj bazi Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Razvijen od proizvođača bespilotnih letjelica DZYNE Technologies, u saradnji sa Laboratorijom za istraživanje vazduhoplovstva, ULTRA obećava "novo poglavlje" jer se ne radi o skupim, starim ISR letjelicama, saopćila je kompanija.

Prije nego što su fotografije dronova objavljene, DZYNE je bio tajanstven u vezi sa svojim dugotrajnim programima jer je radio direktno sa borcima na "aktivnim misijama", rekao je Mat Mekju, izvršni direktor DZYNE-a.

Dron ULTRA, sličan jedrilici, može da ostane u vazduhu 80 sati bez dopunjavanja goriva ili slijetanja i može da nosi teret težine do 181 kg. ULTRA košta samo djelić cijene zastarjelih letjelica za nadzor, kaže DZYNE, kao što je General Atomics MQ-9 Reaper, koji košta otprilike 30 miliona dolara po komadu, piše B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.