HODAJTE PRAVILNO

Ovo su najbolje vježbe za kapilare i proširene vene

Postavite peškir ispod vrata, podignite ruke i noge tako da su vam dlanovi i stopala paralelni s plafonom i ispravite ih

Trčanje pomaže. Facebook

Z. K.

8.7.2024

Po cijelom tijelu su raštrkane milijarde kapilara, koje su male, ali moćne pumpe za krv. Izvodeći ove vježbe, ponovo uključujete ove mehanizme čiji je rad oslabio jer ne hodate pravilno, loše spavate, nepravilno jedete, ne čistite tijelo. Ova vježba se radi sa savijenim peškirom ispod vrata.

Vibraciona gimnastika

Postavite peškir ispod vrata, podignite ruke i noge tako da su vam dlanovi i stopala paralelni s plafonom i ispravite ih. Ako ne možete sasvim da ispravite udove, ne zamarajte se, vremenom ćete to uraditi. U ovom položaju počnite da vibrirate (tresite) istovremeno rukama i nogama 1-3 minuta ujutro i uvečer. Tokom vježbe protresete, probudite kapilare, očistite ih od toksina. Zidovi kapilara su ojačani, pojačana je ishrana organa.

Vibraciona gimnastika se izvodi u stojećem položaju, sa stopalima postavljenim paralelno. Podignite se na prste, tako što ćete pete podići 5 cm iznad poda i naglo se

spuštaju na pod brzinom od 60 puta u minuti tokom 2-3 minuta.

Kada pete udare o pod, u srcu se javlja kontrašok koji stvara hidrodinamički efekt koji „pumpa“ vensku krv kroz ventile i vibrira zidove krvnih sudova, što dovodi do aktivnog izbacivanja metabolita (toksični metabolički proizvodi - urea i mokraćne kiselina) iz ćelije u limfu i protok krvi u bubrege.

Čišćenja ćelija

Čišćenja ćelija i međućelijskog prostora, također, olakšano je vibracijom same ćelije i inercionim silama koje nastaju kada se tijelo trese tokom hodanja i trčanja. Zbog toga stručnjaci toplo preporučuju svakodnevno hodanje brzim tempom (ili trčanjem) tokom 30 minuta s oštrim spuštanjem stopala na tlo kako bi se povećalo guranje i vibracije.

Kome se preporučuje

Posljednje preporuke su dozvoljene samo za ljude s apsolutno zdravom kičmom, od kojih je, očigledno, apsolutna manjina.

Jer udar stopala o tlo, kako tokom trčanja, tako i tokom njegove vibro-gimnastike, kao rezultat udarnog talasa, pomaže ne samo čišćenju ćelija od toksina (metabolita), već i uzrokuje mikrotraumu intervertebralnih diskova, što može dovesti do pogoršanja osteohondroze kičme (pojava bola itd.).

Ove vježbe su izuzetno važne i preporučuju se ljudima koji rade negdje gdje osam sati stoje ili gdje osam sati neprestano sjede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.