Kalcij je najzastupljeniji mineral u našem tijelu. Ljekari preporučuju odraslima da unose najmanje 1.000 miligrama kalcija dnevno, a djeci, starijim osobama i ženama u postmenopauzi može biti potrebno još više. Stručnjaci su naveli u kojim namirnicama ima najviše kalcija.
Sjemenke
Susam, mak, čia sjemenke i celer sadrže mnogo kalcija. U kašičici maka je 127 miligrama kalcija, a susama - 70 miligrama. Osim toga, sjemenke sadrže mnoštvo drugih korisnih hranjivih materija kao što su mangan, željezo, bakar i omega-3 masne kiseline.
Sir
Nisu svi sirevi isti u ovom smislu. Parmezan je najbogatiji kalcijem - 30 grama sadrži 242 miligrama minerala. U mekim sortama sira i svježem siru manje je kalcija, 30-50 miligrama na 30 grama proizvoda. Uzgred, kalcij se lakše povećava iz mlijeka nego iz biljnih izvora, imajte to na umu. I bolje je jesti svježi sir odvojeno od čaja i kafe, jer kofein ometa apsorpciju kalcija.
Jogurt
Čaša običnog grčkog jogurta sadrži više od 20 procenata vaše dnevne potrebe za kalcijem. Plus probiotici i drugi korisni elementi u tragovima: kalij, fosfor, vitamini B.
Konzervirana riba
Pod uvjetom da je pojedete s kostima. Samo 100 grama ribljih konzervi sadrži gotovo trećinu dnevnog unosa kalcija, ali budite oprezni, jer u proizvodu ima mnogo soli.
Grah i soja
Imaju mnogo biljnih proteina, ali i kalcija. Istina, relativno malo, 150 grama gotovog graha ili soje sadrži gotovo 200 miligrama kalcija. Ali, uz to ćete dobiti mnogo cinka, folne kiseline, magnezija, kalija i željeza.