ALKOHOL

Evo koje piće izaziva najgori mahmurluk

Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok

Provedeno ispitivanje. Printscreen

M. Z.

22.4.2023

Nutricionistica Li Holms (Lee Holmes) iz Australije istražila je koja pića uzrokuju najgori mahmurluk. Iako možda ne očekujete, odgovor se krije u pjenušavim alkoholnim pićima. Nutricionistica tvrdi da ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mahmurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.

Šampanjac i vina

I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira prosecco, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u poređenju s drugim alkoholom.

- Alkohol se usvaja kroz ćelijske membrane koje su povezane sa sistemom za probavljanje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne puteve - objašnjava Li.

Brža apsorpcija

Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mahmurluka koji se obično javlja sljedećeg dana. Upravo zato što se prosecco apsorbira brže od drugih pića, on utječe na pojavu mahmurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suhoća usta. Međutim, Holms ističe da na intenzitet pijanstva utječe i količina unesenog alkohola.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.