ČIJA SJEMENKE

Ovu namirnicu nikako ne smijemo zanemariti

Mogu se konzumirati cijele ili mljevene, dok se ostale sjemenke moraju tretirati

Bogati nutritivni sadržaj. Instagram

E. M.

12.3.2023

Čija sjemenke dio su biljke koja pripada porodici usnača, odnosno metvica. Latinski naziv je Salvia hispanica.

Porijeklom je iz Meksika i Gvatemale, a kroz historiju je bila vrlo važna hrana za antički narod Azteka.

Izvor proteina

No, unatoč svojoj drevnoj povijesti kao jedno od osnovnih prehrambenih namirnica starih Azteka i Maja, u proteklo su vrijeme čija sjemenke postale moderna i vrlo popularna hrana.

Srećom, čija sjemenke su ujedno i jednostavna hrana koja se može vrlo lako uklopiti u našu prehranu.

Kao dodatna prednost, čija sjemenke mogu se konzumirati cijele ili mljevene, dok se ostale sjemenke moraju tretirati prije konzumacije kako bi imale koristi od svojih blagodati koje imaju za zdravlje.

Kvalitetne čija sjemenke prirodno su crne ili bijele boje. Bijele čija sjemenke imaju više proteina od crnih, dok crne sjemenke imaju više vlakana nego bijele.

Ove male crne ili bijele sjemenke jedna su od najzdravijih namirnica.

Danas su čija sjemenke opće poznate kao izvor proteina, vrlo bogati izvor koncentriranih omega-3 masnih kiselina (alfa-linolenske kiseline) i bogati izvor vlakana

Super hrana 

Treba također spomenuti njihov bogati nutritivni sadržaj od kojih se ističe: kalcij, mangan, magnezij i fosfor, a dobar su izvor cinka, vitamina B3 (niacin), kalija, vitamina B1 (tiamina) i vitamina B2.

Iako se pojam “super hrane” ili “superfoods” više koristi u kampanjama za oglašavanje, ove sjemenke svakako pripadaju u kategoriju vrlo hranjivih namirncia, zbog koncentracije i širine hranjivih tvari koje sadrže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.