KORISNO

Ako ste od onih koji brzo ispijaju kafu, ovo morate znati

Ipak, koliko god je voljeli prilikom počinjanja dana, može imati neke nuspojave, posebno kada je brzo popijemo

Uživajte polako. Printscreen

M. Z.

20.2.2023

Prema izvještajima Britanskog udruženja za kafu, dnevno se popiju oko dvije milijarde šoljica ovog napitka. Osim što povećava energiju, kafa nudi nekoliko drugih prednosti, uključujući skok raspoloženja, bolje atletske performanse, potiče probavu... Puna je zdravih antioksidansa za koje se zna da se bore protiv upale i učestvuju u regulaciji metabolizma.

Ipak, koliko god je voljeli prilikom počinjanja dana, može imati neke nuspojave, posebno kada je brzo popijemo.

Imate mučninu poslije kafe

Ako vam kafa izaziva mučninu, možda je pijete prebrzo. U slučaju da vam je potrebno brzo povećanje energije, možda ćete odlučiti da popijete šoljicu crne kafe brzo. Ali konzumiranje ovih napitaka u kratkom periodu može biti loša ideja. Našem tijelu je potrebno da odvoji vrijeme da obradi kofein.

Polako ispijanje također znači da ste imati više vremena da primijetite efekte kofeina. Prema "Healthlineu", prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do drhtanja, ubrzanog rada srca i anksioznosti. Pijuckanje napitaka također može biti bolje za vaš probavni sistem.

- Zadržavanjem napitka u ustima malo duže prije gutanja - tj. uzimanjem malih gutljaja - vaša pljuvačka ima više vremena da dođe u kontakt s tečnošću, što može biti korisno s gastrointestinalnog stanovišta - objašnjava Medi Paskuarielo, dijetetičar, za “Well Good”.

Gutanje zraka

Ona je dodala da gutanje kafe također može dovesti do gutanja zraka, što može izazvati simptome kao što su „naduvenost, plinovi, mučnina, podrigivanje ili bol“.

Kako da uživate u kafi bez neprijatnosti

Ako želite redovno da pijete kafu, ali ne želite da se osjećate anksiozno ili da "uznemiravate" stomak, za početak je potrebno da usporite.

- Rekla bih da ćete vjerovatno iskusiti najbolju ravnotežu smanjenja neželjenih efekata ako popijete šolju kafe u roku od 15 do 30 minuta - ističe dr. Medi.

Također, najbolje je da prije nego što popijete kafu odvojite vremena da nešto pojedete.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.