Šećer treba činiti manje od pet posto onoga što ljudi jedu svakog dana ako žele izbjeći rizike po zdravlje, poput prekomjerne težine i propadanja zuba, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Agencija Ujedinjenih naroda objavila je nacrt revidirane preporuke o konzumiranju šećera, a u saopćenju se ukazuje na “dokaze o vezi između unošenja šećera, tjelesne težine i zubnog karijesa”.
Napomenuto je da proizvođači hrane i potrošači dodaju jelima "slobodne šećere", poput monosaharida i disaharida, te da šećera ima i u medu, sirupima, voćnim sokovima i voćnim koncentratima.
- Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se smanji unos slobodnih šećera tokom čitavog života - navodi se, između ostalog, u saopćenju.
Agencija navodi da je preporuka o unosu do pet posto šećera dnevno "uvjetna" i da snažno preporučuje da udio šećera u dnevnoj prehrani ne bude veći od deset posto, što znači da bi se njegova konzumacija sada trebala prepoloviti.