Ujutro tijelo treba puno hranjivih tvari kako biste dobro započeli dan. Među njih spadaju ugljikohidrati, balastne tvari i bjelančevine. Neke namirnice su dobro probavljive na prazan želudac te su savršene za doručak.
ZDRAVSTVENE PREDNOSTI
SAVJETI
Zobene pahuljice su bogate balastnim tvarima koje smanjuju holesterol
Neke namirnice su dobro probavljive na prazan želudac. Ilustracija
Ujutro tijelo treba puno hranjivih tvari kako biste dobro započeli dan. Među njih spadaju ugljikohidrati, balastne tvari i bjelančevine. Neke namirnice su dobro probavljive na prazan želudac te su savršene za doručak.
Druge namirnice radije nemojte jesti na prazan želudac. Stručnjaci ove namirnice preporučuju da se jedu na prazan želudac.
1. Zobene pahuljice - bogate su balastnim tvarima koje smanjuju holesterol. Napravite sebi kašu za doručak i tako ćete najduže ostati siti.
2. Jaja - premda imaju malo kalorija, zasitit će vas. Malokalorični doručak dat će vam više prostora za druge dnevne obroke.
3. Lubenica - bogata je tekućinom koja čini dobro praznom želucu.
4. Borovnice - poboljšavaju pamćenje te potiču izmjenu tvari.
5. Integralni hljeb - polagani ugljikohidrati i druge važne hranjive tvari nalaze se u integralnom hljebu, a najbolje vrijeme za hljeb je ujutro.
6. Orašasti plodovi - potiču zdravu probavu te reguliraju vrijednosti kiseline u želucu, posebno ako ih jedete za doručak.
7. Med - jedna od najvažnijih funkcija mu je da ujutro budi vaše tijelo te vam daje snage i energije za cijeli dan.
Jogurt, tvrde stručnjaci, nikako ne unosite na prazan želudac. Kako ističu, samo će uzburkati bakterije mliječne kiseline. To vrijedi i za druge fermentirane mliječne proizvode, poput kefira ili sira.
Kruške ako jedete na prazan želudac, mogu ozlijediti osjetljivu sluznicu. Dakle, za doručak radije odaberite drugo voće poput, naprimjer, bobica.
Kvasac iritira prazan želudac te izaziva nadimanje. U raznim pekarskim proizvodima radije uživajte poslije podne. Isto važi i za slatkiše. Slatkiši na prazan želudac nisu dobra ideja jer će porasti nivo inzulina, a tako raste i rizik od dijabetesa.
Paradajz sadrži kiseline koje povećavaju nivo kiseline u želucu. Također, ni krastavci nisu dobri na prazan želudac, kao ni drugo svježe povrće, jer mogu izazvati žgaravicu, nadutost i bolove u stomaku.
PREBAČEN NA UKC TUZLA
NA GRANICI SA HRVATSKOM
PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU
TOKOM POPRAVKA KVARA