ZDRAVLJE U KUĆI

Unosite jod, namirnice bogate vlaknima te vitamine B-grupe

Zbog ubrzanog metabolizma osobe koje pate od hipertireoze iskorištavaju prehrambene tvari mnogo brže

Konzumirati povrće, voće, ribu, cjelovite žitarice. Ilustracija

Z. K.

18.6.2019

Bez pravilne prehrane nema zdrave štitne žlijezde, pa zato treba izbjegavati šećer, gluten, kvasac, kravlje mlijeko i sve procesuirane namirnice te povećati unos prehrambenih vlakana, jer su osobe oboljele od hipotireoze sklone slabijoj probavi i konstipaciji (zatvoru). Vlaknima obiluju povrće, voće i cjelovite žitarice. 

- Jod je neophodan element za normalan rad štitne žlijezde te svaki nedostatak joda u organizmu vrlo brzo dovodi do nastanka jedne od najraširenijih bolesti „nutritivnog karaktera“ - uvećanja štitne žlijezde ili takozvane guše. Namirnice koje su bogate jodom su: morske ribe, alge, jaja, jogurt, sir, jodirana so - kaže prof. dr. Azra Bureković, specijalista endokrinolog.

Pojedine namirnice na neki način brane organizmu pravilno iskorištavanje joda i mogu umanjiti sposobnost organizma da iskoristi jod za sintezu hormona štitnjače. To su karfiol, kelj, prokulice, soja, proso, repa i kikiriki. Riziku su najviše izloženi strogi vegetarijanci i vegani koji takve namirnice svakodnevno koriste u prehrani, i to u velikim količinama.

- Zbog ubrzanog metabolizma osobe koje pate od hipertireoze iskorištavaju prehrambene tvari mnogo brže. Ako gubitak težine počinje predstavljati veliki problem, u prehranu se moraju uvesti namirnice bogate bjelančevinama kako bi se nadoknadio gubitak mišićne mase. To su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ali i dodatne količine vitamina B-grupe su neophodne jer učestvuju u metabolizmu ugljikohidrata i bjelančevina. U tu svrhu treba konzumirati nemasno meso, fermentirane mliječne proizvode ili uzeti nadopune u obliku pivskog kvasca - savjetuje dr. Bureković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.