Redovna probava i zdravlje crijeva općenito ovise o pravilnom unosu vlakana. Prosječna osoba u organizam bi trebala unijeti oko 25 g vlakana, a to možete postići ako u obroke unosite namirnice koje ih sadrže.
Započnite dan doručkom koji sadrži integralne žitarice. Ciljajte na prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.
Brojne su zdravstvene dobrobiti hrane bogate vlaknima. Ona su bogata antioksidansima, duže zadržavaju osjećaj sitosti i reguliraju probavu.
* Crna riža u sebi krije vitamine i minerale, a sadrži tri puta više vlakna nego bijela vrsta riže.
* Brokula i mrkva imaju dvostruko više vlakana ako ih kuhate - otprilike 5 grama.
* Samo dvije kašike lanenih sjemenki sadrže čak 4 grama vlakna.
* Jedna narandža sadrži tri grama vlakna.
* Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima.
* Orašasti plodovi sadrže vlakna, a najbolji izbor su bademi, pistacije, orasi, brazilski oraščići, kikiriki...
* Vlakna sadrži voće poput jabuka, avokada, banana, kruške i manga.