Orašasti proizvodi su odličan izbor zdravih masnoća koje su potrebne ženskom organizmu. Bez obzira na to volite li orahe, bademe, lješnjake, preporuka stručnjaka je da ih jedete sirove ili blanširane da biste imali najbolji efekat na zdravlje. Šaka je odlična mjera za dnevni unos.
Orašasti plodovi spadaju u voće. Obiluju vlaknima, proteinima i vitaminima i mineralima. Odličan su izvor vitamina E, magnezijuma i selena.
Ove ukusne grickalice obiluju mononezasićenim i polinezasićenim omega-3 masnoćama koje se nazivaju i esencijalnim masnim kiselinama.
Riječ je o zdravim mastima, koje doprinose gubitku kilograma, drže nas duže sitim, a istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu bademe, orahe i druge orašaste plodove imaju manji rizik od srčanih bolesti, rjeđe pate od visokog krvnog pritiska i metaboličkog sindroma.
Svaka vrsta ima neke svoje specifičnosti.
Bademi
Sprečavaju gojaznost, dijabetes i visok pritisak. Bademi sadrže manje kalorija od drugog orašastog voća, a studije su pokazale da njime možete da smanjite loš holesterol. Zaslužni su i za skidanje masnih naslagam posebno sa struka.
Orasi
Čuvaju zdravlje srca i mozga, štite od demencije i Alchajmerove bolesti, smanjuju upalne procese, a popularni su jer obiluju alfa-linolenskom kiselinom.
Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da orasi imaju veću antioksidativnu moć od svih drugih orašastih plodova.
Lješnjaci
Smanjuju trigliceride i loš holesterol. Odličan saveznik u borbi i sa svim boelstima srca.