Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u tijelu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam.
Korištenje začina može biti odličan način za sprečavanje i liječenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat.
Evo koji su najefikasniji za određena stanja...
1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Potiče probavu.
2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote, zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi usljed konzumiranja većih količina mliječnih proizvoda.
3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamjenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.
4. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, gorušice i dijareje.
5. Peršun - osvježava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.
6. Čili paprika - poznata je pod nazivom ''mala ljuta paprika''. Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjenja apetita.
7. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.
8. Hren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće djeluje na disajne organe i kod upale krajnika, a također pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.
9. Celer - odličan je diuretik - pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.
10. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorijevanje masti, ima jaka protuupalna svojstva. Pospješuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primjenjuje kod karcinoma debelog crijeva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i kod prehlade i respiratornih tegoba.