KRALJICA SOFRE

Baklava: Nek zamirišu avlije…

Nijedan bajram se ne može zamisliti bez nje, kada se kućama, avlijama, mahalama širi njen opojni, neodoljivi slatki miris

Baklava. YouTube

I. P.

prije 3 dana

Bajram ide, Bajramu se nadam, kaže jedna sevdalinka, a ovaj najradosniji muslimanski blagdan nezamisliv je bez kraljice bajramske sofre – baklave. Baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta u nekoliko slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i sitno ribanog tijesta - tirita. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zaljeva se agdom (slatkom vodom).

Baklava se tradicionalno u Bosni i Hercegovini sprema za posebne praznike, a nijedan bajram se ne može zamisliti bez nje, kada se kućama, avlijama, mahalama širi njen opojni, neodoljivi slatki miris.

Za baklavu ćete pronaći mnogo recepata, ali ako niste sigurni koji da slijedite, donosimo vam originalni iz srca Bosne.

Sastojci:

1 kg gotovih jufki za baklavu

900 g mljevenih oraha

100 g krupno sjeckanih oraha

150 g šećera

250 g putera i 100 ml ulja

Za tirit: 50 g putera, brašno, jedan žumanjak i kašičica sirćeta

Za agdu (preliv): 1 kg šećera, voda i limun

Priprema:

Prvo pripremite tirit tako što ćete u rastopljeni puter dodati žimanjak i sirće te umutiti i potom dodavati brašno, mijeseći dok ne dobijete tvrdo tijesto koje se počinje mrviti. Tijesto protisnite kroz rende, kako bi mrvice bile što sitnije i ostavite mrvice da se prosuše.

Potom pripremite agdu – sipajte šećer u šerpu i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte približno 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, agda ne smije da bude previše gusta. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhanu agdu dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se njime prelije baklava.

Jufke isijecite po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopite puter na laganoj vatri, ali pazite da ne promijeni boju i promiješajte ga s uljem. Pomiješajte samljevene i isjeckane orahe, tirit i 150 g šećera.

U pleh prvo stavite tri jufke - svaku premažite puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost jufki), pa na prve tri kore stavite jedan dio smjese s orasima.

Preko stavite dvije kore, opet premazane smjesom od putera i ulja, pa opet dio smjese s orasima. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte s tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje.

Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte. Baklavu potom sijecite u prepoznatljive oblike (romb).

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 Celzijusovih stepeni, dok ne počne blago rumeniti, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni. Ako vam se u nekom momentu učini da će biti previše tamna, pokrijte je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijte hladnom agdom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale. Nakon pola sata sklonite pleh kojim ste pritisnuli baklavu i ostavite je da se hladi i upija agdu tokom noći. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.