BAJRAMSKA DELICIJA

Bosanske ružice: Mogu slobodno parirati najboljoj baklavi

Mnogo ih je lakše i jednostavnije napraviti od baklave, a imaju sličan predobar okus i uvijek uspijevaju

Bosanske ružice. Facebook

I. P.

prije 4 dana

Zalivene i sočne bosanske ružice napravljene od jufke i oraha, orijentalnog porijekla, slobodno mogu parirati najboljoj baklavi, uz koju su postale neizostavna delicija na bajramskoj sofri. Mnogo ih je lakše i jednostavnije napraviti od baklave, a imaju sličan predobar okus i uvijek uspijevaju. Donosimo vam recept za ovu preukusnu bosansku deliciju.

Sastojci:

1 pakovanje jufki za baklavu (500 g)

150 g maslaca

10 ml ulja

450 g mljevenih oraha

50 g šećera

1/2 kg šećera

½ l vode

pola limuna

Priprema:

Orahe samljeti i pomiješati ih sa 50 g šećera. Maslac istopiti s uljem. Jufke raspakovati i prekriti ih vlažnom krpom da se ne suše. Uzeti jednu jufku, premazati maslacem i posuti šakom oraha, pa drugu, treću i četvrtu jufku isto. Redati jufke na način da su smaknute jedna od druge za jedan centimetar. Zarolati rolnu po dužoj strani. Uzeti još jednu jufku i premazati maslacem. Urolanu rolnu urolati u tu jednu premazanu jufku. Premazati rolnu okolo maslacem da, kad se reže, jufka se ne cijepa. Rezati rolnu na dijelove širine 1,5 cm i redati u pleh ili tepsiju. Odozgo svaku ružicu četkicom premazati maslacem. Napraviti i drugu rolnu na isti način. Jednom jufkom prekriti tepsiju s ružicama dok se peku. Peći 10 minuta na 200 Celzijusovih stepeni, pa smanjiti na 160 stepeni i peći 40-ak minuta, posljednjih 10 minuta skinuti jufku i peći bez nje. Na pola pečenja skuhati agdu na način da kad prokuha smanji se i 10-ak min krčka na nižoj temperaturi, pred kraj dodati limun izrezan na kolutove. Zaliti vruće ružice vrućom agdom.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.