Gurabija je bosanski tradicionalni kolač koji se danas rijetko nađe na trpezi, ali kada bismo pitali naše nane, sigurno bi nam za tren oka pronašle recept u starim porodičnim kuharima, koje su naslijedile od svojih majki. U nekim zemljama, poput Irana, Maroka, Turske, Bugarske, Kipra i Grčke, još se njeguje ljubav prema gurabijama.
S Dalekog istoka do naše trpeze
Priča o gurabijama počinje u Perziji u VII vijeku. Nekoliko vijekova kasnije gurabije su postale dio osmanske kulture, koja se širila sve do naših područja. U kuharima i sveskama naših nana gurabija se pravi od brašna, jaja, šećera, maslaca i meda. Prepoznatljiva je po zlatnoj boji i tvrđem prhkom tijestu. A nanin recept glasi:
Sastojci:
700 - 800 g brašna
2 jaja
2 čaše (od 2 dl) ulja
1 čaša kiselog mlijeka
2 kesice vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Mikserom lagano umutite jaja, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajte ulje i mutite mikserom dok se svi sastojci ne sjedine u gustu i pjenastu smjesu. Zatim dodajte kiselo mlijeko, prašak za pecivo i malo brašna. Mikserom možete mutiti sve dok je smjesa rjeđa. Postepenim dodavanjem brašna će masa postati gusta, pa je potrebno dalje miješanje rukom.
Od tijesta formirajte loptice veličine oraha, koje ćete blago razvući pritiskanjem na ravnoj površini ili dlanovima. Kolače redajte na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 Celzijusovih stepeni do 20 minuta.
U osnovni recept za gurabiju možete dodati šaku isjeckanih oraha i rendanu koru jednog limuna. Također, prije pečenja na svaki kolač možete staviti po jednu kocku šećera, koja će se otopiti i dati gurabijama izuzetan okus. Možete ih jesti vruće uz čašu mlijeka ili čekati da se ohlade.