JEDNOSTAVAN I BRZ RECEPT

Kukuruzni hljeb: Mirisan i neodoljiv

Priprema izvrsnog domaćeg hljeba s hrskavom koricom i mekom sredinom je jednostavna. Potrebni su nam samo pravi sastojci i malo truda

Kukuruzni hljeb. 24sata.hr

I. P.

jučer

U Bosni i Hercegovini hljeb je osnovna namirnica u većini domaćinstava. Priprema izvrsnog domaćeg hljeba s hrskavom koricom i mekom sredinom je jednostavna. Potrebni su nam samo pravi sastojci i malo truda. A ponekad domaćice svoje ukućane iznenade nekim novim receptom ili zdravijom varijantom mirisnog hljeba uz dodavanje raževog, heljdinog, ječmenog ili kukuruznog brašna. Mi vam donosimo jednostavan i brz recept za neodoljiv i mirisan kukuruzni hljeb koji će na prvu osvojiti sve vaše ukućane.

Sastojci:

• 250 g kukuruznog brašna

• 250 g pšeničnog brašna

• 1 kašičica praška za pecivo

• 1 kašičica soli

• 5 kašika ulja

• 2 jaja

• 300 ml mlijeka

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli umutite jaja, pa dodajte mlijeko, ulje i dobro sjedinite.

Polako sipajte tečne sastojke u zdjelu sa suhim, miješajući mikserom na niskoj brzini dok ne dobijete glatku masu. Ako je smjesa pregusta, možete dodati još malo mlijeka, ali pazite da ne bude mnogo tečno.

Ugrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni i podmažite pleh za pečenje ili obložite papirom za pečenje. Sipajte dobivenu smjesu u pleh i ravnomjerno je rasporedite. Pecite otprilike 45 minuta ili sve dok kukuruzni hljeb ne porumeni.

Kada je hljeb pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta, a potom ga izvadite i ostavite da se potpuno ohladi i spreman je za jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.