Sultan rolnice ili slatke sarmice su savršena poslastica za sve ljubitelje kremastih kolača s bogatim filom i hrskavom koricom. Ove raskošne rolnice su poznati turski specijalitet koji se uglavnom pravi od kokosa, ali danas se kombiniraju različiti sastojci, pa tako mogu biti voćne, čokoladne... Mi vam predlažemo da isprobate standardne, od kokosa, koje će uljepšati i obogatiti svaku trpezu, a naročito iftarsku. Pripremaju se brzo i lako, a rezultat je prava eksplozija okusa.
Sastojci:
• 1 l mlijeka
• 1 šolja šećera
• 1 šolja brašna
• 60 g maslaca
• 1 kesica vanilinog šećera
• 1-2 šolje isjeckanog kokosa
• 170 ml hladnog mlijeka
• 1 kesica šlaga
• mljeveni i cijeli orasi
Priprema:
U litar mlijeka dodajte šećer i brašno i dobro sjedinite da ne ostanu grudvice. Na pleh sipajte kokos i lijepo poravnajte. Kuhajte mlijeko sa šećerom i brašnom dok se ne zgusne uz konstantno miješanje. Kada krene da vri, dodajte maslac i vanilin šećer te kuhajte uz miješanje.
Kada se sjedini, sklonite sa šporeta i još malo promiješajte, kako bi smjesa bila glatka. Sipajte preko kokos i lijepo rasporedite. Prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na četiri sata.
Umutite šlag sa 170 ml mlijeka i premažite preko ohlađenog fila. Isijecite na 12 jednakih dijelova, pospite mljevenim orasima i urolajte svaki dio. Zatim ih dobro uvaljajte u kokos i ukrasite cijelim orasima.