RECEPT

Ćufte od bijelog graha i gljiva

Kada su ćufte gotove poslužite ih uz krompir, pastu ili rižu, sa ili bez sosa, kako volite

Ćufte od bijelog graha i gljiva. Instagram

A. O.

prije 2 dana

Vikend je, a nemate ideju za ručak, onda je ovo pravi recept za vas. Ovog puta, ukoliko ste se već zaželjeli ćufti, naročito u paradajz-sosu, koje možete da poslužite sa špagetama, rižom ili pire-krompirom, imamo idealnu vegetarijansku varijantu.

Umjesto mesa smjesa se sprema od - gljiva i graha.

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja

1 mali luk, isječen na kockice

2 čena bijelog luka, isjeckani na kockice

250 g gljiva, očišćenih i isjeckanih

1 kašičica soli

1 kašičica origana

1/2 kašičice crnog bibera

1/2 kašičice pahuljica čilija

400 g (ili 1 konzerva) bijelog graha, skuhan i ocijeđen

sok od 1 limuna

2 kašike svježeg peršuna, sjeckanog

1 + 1/4 šolje prezli

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

Zagrijte veliku tavu na srednjoj temperaturi, dodajte maslinovo ulje i luk i dinstajte pet minuta. Potom dodajte bijeli luk i gljive i dinstajte još dvije minute. Umješajte origano, so, biber i čili pahuljice. Tada uspite bijeli grah i limunov sok i sve dobro miješajte dok se mješavina dinsta još oko jedan minut.

Prespite mješavinu gljiva i pasulja u procesor hrane i pulsirajte sve dok se smjesa ne sjedini. Sipajte peršun i jednu šolju prezle, pa pulsirajte još par puta dok se sve dobro ne umiješa. Ostavite smjesu da odstoji oko pet minuta tako da mrvice hljeba upiju dobro svu preostalu tečnost iz gljiva i graha.

U međuvremenu, u posebnoj posudi pomješajte preostalu četvrtinu šolje prezle, pola kašičice soli i prstohvat bibera, malo pahuljica čilija i peršun.

Zagrabite jednu kašiku mješavine za ćufte i napravite kuglu u rukama, a potom uvaljajte u posudu sa začinjenim mrvicama hljeba i stavite na pripremljeni pleh. Ponavljajte sve dok ne potrošite cijelu smjesu.

Pecite ćufte u rerni 30 minuta, a potom ih okrenite ih da ravnomjerno porumene i sa druge strane, oko 20 dodatnih minuta.

U međuvremenu, ukoliko želite, možete da napravite sos od paradajza ili neki drugi sos prema vašoj želji. Kada su ćufte gotove poslužite ih uz krompir, pastu ili rižu, sa ili bez sosa, kako volite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.