Pureći zabatak sa crvenim lukom je veoma ukusno i ne previše komplicirano jelo. Uvjerite se da se svaka sekunda uložena u njegovu pripremu itekako isplati.
Sastojci:
1 pureći zabatak
1 kašičica soli
1 ravna kašičica mljevenog bijelog bibera
1 kašičica majčine dušice
1 kašika suhog peršuna
2 kašike ulja
3 glavice crvenog luka,
4 kašike bijelog vina
Priprema:
Pomiješajte sve začine i utrljajte mješavinu u zabatak. Ostavite da odstoji pola sata. U nauljenu posudu stavite zabatak, poklopite i pecite u rerni na 250 stepeni 15 minuta, zatim smanjite na 200 stepeni i pecite još 30 minuta.
Dodajte bijelo vino, prelijte zabatak umakom i pored njega stavite luk isječen na četvrtine. Pecite još 15 minuta.
Ukupno vrijeme pečenja 1 sat.
Služite sa kuhanom rižom, povrćem ili salatom po izboru.