SAZNAJTE

Lubrikanti - koji su najbolji i utječu li na plodnost?

Kada kupujete lubrikant, važno je pročitati sastav i upoznati se s eventualnim nuspojavama

Budite oprezni s izborom. Printscreen

M. Z.

11.2.2023

Često se u reklamama pojavljuju i stimulišući intimni gelovi. Pored hidratantnog dejstva, oni treba da pružaju dodatne osjećaje, naprimer, mirise (popularni su sa voćnim aromama), kao i da hlade ili zagriju. Posebno treba biti oprezan kod takvih proizvoda – njihova upotreba često rezultira iritacijom, infekcijom ili čak upalom.

Pokretljivost sperme

Mnogi parovi koji pokušavaju dobiti dijete uopće ne znaju da puno lubrikanata dostupnih na tržištu smanjuje pokretljivost sperme i čak skraćuje njen životni vijek. Iako se ova vrsta informacija obično nalazi na naljepnici intimnog gela, ponekad se zanemaruje. To, naravno, ne znači da je lubrikant na bilo koji način kontracepcijski (najefikasnija metoda kontracepcije) i nikada ga ne treba tretirati tako!

Da li uvijek morate kupiti intimni gel u apoteci ili se može zamijeniti nekim hidratantnim sredstvom?

Nesnosne posljedice

Vrijedno je naglasiti da nema bolje i sigurnije opcije od profesionalnog lubrikanta. Sve ostale supstance mogu da dovedu do nesnosnih posljedica – čak i ozbiljnih infekcija.

Lubrikant za spolne odnose je proizvod koji se koristi tokom seksualnog odnosa kako bi se smanjila trenja i olakšao prolazak. Postoje različiti vrste lubrikanata, uključujući vodenaste, uljne i silikonske. Vodenasti lubrikant je najčešće korišten i lako se ispire vodom, dok uljni lubrikant može ostaviti tragove i nije preporučljiv za uporabu s lateksom. Silikonski lubrikant je dugotrajniji od vodenastih i uljnih, ali ne preporučuje se za uporabu s silikonskim seksualnim igračkama.

Kada kupujete lubrikant, važno je pročitati sastav i upoznati se s eventualnim nuspojavama. Lubrikant bi trebao biti siguran za uporabu na intimnim dijelovima tijela i ne bi trebao izazivati iritaciju ili alergijske reakcije. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.