LIFESTYLE

Iskoristili nuklearni otpad da naprave bezbjednu kriptovalutu

Avaz.ba

31.1.2018

Diveloperi kriptovalute Zkeš (Zcash) upotrijebili su radioaktivni otpad iz nekadašnje sovjetske nuklearne elektrane u ukrajinsom gradu Černobilu da bi kreirali bezbjedan kriptovalutni sistem.

Rajan Pirs (Ryan Pierce) i Endrju Miler (Andrew Miller) iskoristili su radioaktivni grafit, uzet sa mjesta na kome se 1986. godine dogodila velika nuklearna katastrofa, kako bi proizveli gama i beta zračanje niskog intenziteta.

To zračenje poslužilo im je za generisanje nasumičnih brojeva koji će biti korišteni za kreireanje kriptografskih parametara Zkeša.

Cijelu "akciju" proveli su tokom leta u malom privatnom avionu kojim su, iz bezbjednosnih razloga, letjeli na visini od oko 1.000 metara iznad američkih država Ilinois i Viskonsin.

Time su htjeli da budu potpuno sigurni da kod koji se koristi za kreiranje Zkeša neće, na bilo koji način, biti "provaljen".

- Cijeli postupak obavljen je za oko 30 minuta, čime je, bar u teoriji, uspješno kreiran bezbjedan kod pomoću koga se 'gradi' Zkeš - istakao je Miler.

On, u šali, dodaje da bi, poslije ovog postupka, ta kriptovaluta mogla da bude otporna i na nuklearnu katastrofu, prenosi b92.

Zkeš se trenutno nalazi na 26. mjestu po vrijednosti među svjetskim kriptovalutama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.