Esad Delić, 25-godišnji mladić iz Zavidovića, pokrenuo je prije nekoliko godina posao koji je već sada prerastao u pravi mali biznis.
Proizvodnja šampinjona činila se u prvi trenutak jedno od rješenja nezaposlenosti, ali i odluka da se ne ide iz vlastite države za koju je njegov otac dao život. Osim toga, uzgoj šampinjona zahtijevao je minimalno ulaganje, jer početnog kapitala nije bilo.
Vreće komposta
- Zapravo je sve počelo kao hobi, sa tri vreće komposta u običnom špajzu. Zatim se odlučujemo uzeti 150 vreća i urediti namjenske prostorije za uzgoj. Brat Elvir mi pomaže, a najvažniji nam je kvalitet. Svježe šampinjone odmah po branju distribuiramo kupcima. Znamo da mnogi kupuju od nas da nam pomognu u namjeri da opstanemo i hvala im na tome - kaže Esad.
Svoj proizvod distribuiraju, osim na gradskoj tržnici, i na vrata, u restorane, a narudžbe za sada idu lično ili online.
Dodaje da je posao oko uzgoja šampinjona odgovoran, nema praznika, vikenda, a ako je prioritet kvalitet, kao što je u njihovom slučaju, rezultat ne može izostati.
Da su Delići ozbiljni i vrijedni te da imaju namjeru da napreduju i proširuju proizvodnju, dokaz je i njihova namjera da na proljeće, pored dvije sobe za proizvodnju, opreme i treću. Najveći trošak im je 1.000 maraka za klima-uređaj.
Pravi rezultat
Ne žele rizikovati pa se nadaju da će dobiti i neki podsticaj. Registrirani su kao poljoprivredno gazdinstvo. Kada je u pitanju zarada, kažu da pravi rezultat očekuju tek kasnije, dok se posao razvije te da treba još dosta ulaganja i odricanja.
Distribucija izvan grada
- Dnevno u jednom ciklusu imamo berbu između 200 i 250 kilograma. Novu godinu smo započeli s prvom distribucijom izvan Zavidovića, zbog čega smo posebno zadovoljni - ističe Esad.