TUZLANSKI KANTON

„Staničari“ se prisjetili djetinjstva i prvih godina izgradnje Srebrenika

Učesnici ovogodišnjih susreta ispred šehidskog spomenika

O.M.

3.7.2018

Već 12 godina zaredom grupa entuzijasta u Srebreniku uspješno organizira tradicionalne susrete stanovnika ovog grada koji sebe popularno nazivaju „staničarima“.

Riječ je o autohtonim Srebreničanima, koji su odrastali u ovom gradu 50-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada je Željeznička stanica bila glavni centar svih događanja u ovom gradu.

 U to vrijeme za većinu žitelja ove općine željeznička stanica, kao glavno jezgro grada koji je tek nastajao pored novoizgrađene pruge Brčko - Banovići, predstavljala je sinonim Srebrenika i upravo zbog toga autohtoni Srebreničani se i danas nazivaju „staničarima“.

I ovog puta okupilo se oko 50 „staničara“ koji žive u ovom gradu, ali i onih koje su životni putevi odveli na razne strane svijeta. Mnogi od njih su doputovali iz Švicarske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Holandije i drugih zemalja, a zahvaljujući ovoj manifestaciji pojedini bivši stanovnici ovog grada prvi put su se susreli sa svojim prijateljima iz djetinjstva nakon više od 40 godina. Zajedno su evocirali uspomene na svoje djetinjstvo i vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada je u srebreničkoj kotlini bila samo novoizgrađena Željeznička stanica i nekoliko privatnih kuća.

 Nakon obilaska perona i zgrade Željezničke stanice, upriličena je tradicionalna šetnja ulicama grada i polaganje cvijeća na spomen-obilježja poginulim borcima u protekla dva rata. Potom je u motelu „Gradina“, bivšoj gradskoj kafani, koja uz Željezničku stanicu predstavlja jedan od prvih izgrađenih objekata u ovom gradu, upriličeno druženje prvih stanovnika ovog grada i potomaka porodica koje su prije više od pola stoljeća na ledini počele izgrađivati Srebrenik.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.