DVODNEVNA POSJETA

Spajić na poziv Orbana ide u Budimpeštu: U fokusu napredak Crne Gore na EU putu

Radna posjeta predstavlja priliku za potvrdu odličnih odnosa dvije države

Vijesti.me

N. H.

prije 2 dana

Premijer Crne Gore Milojko Spajić će, na poziv predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana, boraviti u radnoj posjeti Budimpešti, 23. i 24. oktobra, pišu crnogorske "Vijesti".

Radna posjeta predstavlja priliku za potvrdu odličnih odnosa dvije države, a pokazat će i spremnost za nastavak i unapređenje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, piše u platformi koju je objavila Vlada.

- Crna Gora i Mađarska grade sadržajno prijateljstvo na bilateralnom planu, savezničku saradnju u okviru NATO-a, dok je Mađarska jedan od najznačajnijih promotera politike proširenja, budući da se zalaže za potrebu što skorijeg integrisanja Crne Gore i ostalih zemalja Zapadnog Balkana u EU - kažu u dokumentu.

Najavljeno je da će Spajić, u razgovorima sa mađarskim kolegom, istaći značaj evropske integracije, "odanost NATO-u i zapadnim vrijednostima, posebno u kontekstu očuvanja stabilnosti i sigurnosti strateški važnog regiona Zapadnog Balkana".

- Imajući u vidu da Mađarska predsjedava Vijećem EU do kraja 2024. godine, posjeta će biti prilika da se istakne značaj politike proširenja i ubrzanja pristupnih pregovora za države kandidate, odnosno važnost održavanja Međuvladine konferencije i zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Tokom radne posjete Budimpešti poseban akcenat će biti na unapređenju ekonomske saradnje, s obzirom na to da će predsjednik Vlade imati priliku da se sretne sa predstavnicima mađarske privrede i kompanija koje su prisutne u Crnoj Gori, kao što je IT kompanija 4IG - piše u najavi.

- U razgovorima sa mađarskim kolegom, premijer Spajić će iskoristiti priliku da posebno afirmiše posvećenost Crne Gore da ostvari konkretan napredak na putu evropske integracije i postane prva naredna članica, te je u tom smislu posebno važna podrška Mađarske koja predsjedava Vijećem Evropske unije do kraja 2024."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.