SRBIJANSKI MINISTAR

Dačić: Strateško opredjeljenje Srbije je članstvo u Evropskoj uniji

Ali saradnja s BRICS-om je važna i u tome trebamo učestvovati, rekao je Dačić

Dačić: Možda je ovo više ispravljanje nečeg ranijeg. M. M. / ATAimages / PIXSELL

FENA

prije 4 dana

Strateško opredjeljenje Srbije je članstvo u Evropskoj uniji (EU) i nije moguće imati dva opredjeljenja te istodobno biti i za BRICS (gospodarski savez koji čine Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika) i za EU, kazao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Ali saradnja s BRICS-om je važna i u tome trebamo učestvovati. Na kojem nivou i kako, to je procjena onih koji vode vanjsku politiku - rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje je li projekt "Jadar" i kupnja aviona Rafale jasan signal da se Srbija sve više okreće Zapadu, Dačić je kazao kako ne misli da je to nešto što Srbiju "na balansu naginje na jednu stranu".

- Možda je ovo više ispravljanje nečeg ranijeg, jer je taj teg bio više na drugoj strani, zato što nismo imali strateške dogovore s nekim drugim zemljama - rekao je Dačić.

Srbijanske vlasti suočile sa žestokim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Evropskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova drži kako svako u Srbiji može izražavati političko mišljenje i javna okupljanja nisu sporna, ali da postoje pravila kako se mogu organizirati.

- Ta tema se politizira, ona se ne raspravlja na pravi način, već s aspekta političkih zloupotreba. Opoziciji je potrebna jedna tema koja bi mogla biti prihvatljivija za građane nego što je njihova politika. Niko neće izaći na demonstracije zbog podrške Đilasu, Aleksiću, Mariniki, a za zaštitu okoliša su svi zainteresirani - rekao je Dačić, u intervjuu za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, rejting srbijanskih vladajućih stranaka zbog rasprava oko rudarenja litija nije narušen, već je porastao u uslovima negativne kampanje protiv njih.

Srbijanska je opozicija početkom sedmice najavila kako će organizovati proteste širom Srbije nakon što skupštinski zastupnici u četvrtak nisu usvojili izmjene zakona o rudarenju kojima bi se spriječilo iskapanje litija u zapadnoj Srbiji.

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić drži kako opozicija ima pravo na protest, ali u skladu s ustavom, što znači da ne mogu uskraćivati temeljna prava drugim građanima.

Zastupnici srbijanske Skupštine odbacili su prošle sedmice prijedlog zakona o rudarenju i geološkim istraživanjima koji je predložila opozicija. Nakon toga nezadovoljni članovi opozicije najavili su proteste, a prvi protestni skup trebao bi se održati u Loznici u srijedu dok će u subotu na jedan sat biti blokirano nekoliko mjesta u Srbiji o čemu će javnost biti pravovremeno obavještena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.