BORBENI AVIONI

Uprkos Rafaleima: Hrvatsko nebo čuvat će Mađari i Italijani, poznato i do kada

Sve ono što dan danas radimo sa svojim lovcima i svojim operativnim središtem, nastavit će se i dalje, naveo je Ninić

Rafale na hrvatskom nebu. Šime Zelić / Pixsell

E. Ć.

prije 11 sati 57 minuta

Hrvatska bi uskoro na nebu mogla gledati mađarske i talijanske borbene avione. 

Jer dok hrvatski piloti ne savladaju Rafale, na kojima sada lete,  zračni prostor Hrvatske nadzirat će i njeni susjedi, javlja Nova TV navodeći kako je sporazum o tome i službeno potpisan. Dolaskom stranaca umirovit će se MIG-ovi.

Pri kraju pregovora

- Pri kraju smo pregovora i dogovora, treba promijenit dosta regulative na razini susjednih zemalja, Hrvatske i NATO-a. Sve to ide paralelno i ja bih rekao da smo blizu početka primjene sporazuma. Sve bi trebalo biti dogovoreno do kraja godine -  rekao je brigadir i zamjenik zapovjednika HRZ-a Željko Ninić.

Sporazum su prošli mjesec u ime Ministarstava odbrane potpisali zapovjednici ratnih zrakoplovstava, ali podalje od televizijskih kamera. O tome nisu izvijestili javnost iako se baš o ovakvom nadzoru zračnog prostora - godinama pregovara.

- Sve ono što dan danas radimo sa svojim lovcima i svojim operativnim središtem, nastavit će se i dalje. Samo neće polijetati hrvatski borbeni avioni na uzbunu koja bude od strane NATO-a, nego će to raditi susjedne zemlje članice sa svojim avionima - objasnio je Ninić.

Broje posljednje sedmice

Mađarski Gripeni preuzet će sjeverni i kontinentalni dio zemlje, dok će italijanski Eurofighteri imati dežurstvo na Jadranu. MIG-ovi na koje sada država računa - broje svoje posljednje sedmice. Baš kao i piloti letove na njima.

Čim Mađari i Talijani preuzmu zaštitu hrvatskog neba i MIG - ovi će u zasluženu penziju. Bit će prizemljeni i planiraju ih se izložiti na nekoliko lokacija, kao svojevrsni muzejski primjerak. Oni koji će preuzeti njihov posao nadzora i presretanja iz zraka - ne traže da im se taj angažman i plati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.