SRBIJANSKI PREDSJEDNIK

Vučić protiv Woke pokreta: Srbija nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrijednosti

On je večeras govorio na Samitu o budućnosti o važnim temama

Vučić tokom obraćanja. AP

E. Ć.

prije 11 sati 2 minute

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku gdje će se u utorak obratiti učesnicima 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je večeras govorio na Samitu o budućnosti o važnim temama.

Laži i licemjerje

- Veoma sam sretan što prisustvujem ovom važnom Samitu o budućnosti. Neću vam oduzimati vrijeme citiranjem junaka stripa Alan Ford ili govoreći da je bolje da imamo mir i saradnju, nego rat i sukobe; da je bolje da budemo zdravi nego bolesni. 

Također, ne želim da ponavljam prazne priče o poštovanju normi međunarodnog prava, jer se međunarodno javno pravo primijenjuje samo na male i ne baš jake i jedino u situacijama kada nisu napadnuti od tih istih velikih. 

Ipak, kada je riječ o najmoćnijim državama, nevjerovatno je sa koliko laži i licemjerja brutalno gaze pravo Ujedinjenih nacije, a više od svega mir. Mir je danas važniji od svega, ali niko ne vidi mir kao značajnu vrijednost. 

Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobijede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni".

- Svi akteri, bez izuzetka, pozvat će se na norme međunarodnog prava koje idu njima u prilog, a namjerno će zaboravljati šta su radili i šta i danas rade. Na to će ih podsjetiti drugi veliki, koji će, takođe, da zaborave sva ta nedjela, ali će, ipak, da pronađu beskrajna kršenja međunarodnog prava u slučaju prvih. 

Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija. Mi podržavamo Pakt za budućnost, uprkos tome što imamo zamjerke i što bismo voljeli da vidimo više kompromisa za zemlje u razvoju, kao i to da velike zapadne zemlje bolje razumiju potrebe malih. 

Pet tematskih cjelina

Svih pet tematskih cjelina je važno za nas: Održivi razvoj i finansiranje razvoja; Međunarodni mir i bezbjednost; Nauka, tehnologija i inovacije i digitalna saradnja; Mladi i buduće generacije i Transformisanje globalnog upravljanja, ali o kakvom finansiranju razvoja, položaju mladih i održivom razvoju možemo da govorimo kada imamo velike regionalne sukobe u svetu i tenzije u koje su uključene skoro sve najveće svjetske sile.

Kada je riječ i primjedbama, Srbija podržava zahtjev Grupe 77 zemalja u razvoju, uz koje je i Narodna Republika Kina, te smatramo da bi finansiranje problema klimatskih promjena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne dio finansiranja razvoja. 

Vjerujemo da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imati više razumevanja u reformama postojeće finansijske arhitekture. Također, vjerujemo da su primedbe Rusije i Brazila, u kojima su pitanja klime i klimatskih promjena više povezana sa bezbjednošću, nego sa razvojem, ozbiljne i da zaslužuju pažnju. 

Pored toga, Srbija smatra da je veoma važno da se pronađe ravnoteža između zapadnog stanovišta o vladavini prava sa jedne strane i zahtijeva brojnih zemalja sa druge strane, kada je riječ o porodičnim i tradicionalnim vrijednostima".

- Ljudska prava su jedno, a njihova zloupotreba i pretjerivanje vode do uništenja tradicionalnih konzervativnih društava, što mnoge zemlje širom svijeta ne mogu da prihvate, naročito kada je riječ o porodičnim vrijednostima, koje baštini i Republika Srbija. Srbija je na svom evropskom putu. 

Za razliku od mnogih, Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrijednosti i odupirat će se spoljnim pokušajima koje takozvani ” Woke” pokret nameće kao najvišu moguću vrijednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti. Mnogo vam hvala! - rekao je Vučić tokom obraćanja.

Podsjetimo, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas je počeo dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sjednice u utorak, 24. septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.